Kriperat minerale : magnezi

Magnezi luan një rol strukturor në kocke, ndikon në drejtimin e impulseve nervore dhe tkurrjen e muskujve ose ndryshe kontraktimin muskular .Për më tepër, ky mineral, thelbësor për funksionimin e shumë enzimeve, është i përfshirë në proceset energjike (në veçanti, në prodhimin e ATP, që është energjia që mund të përdoret nga qelizat) te cilat ndërhyjnë në metabolizmin e yndyrave dhe karbohidrateve.

 Roli i luajtur nga ky ushqyes në zvogëlimin  dhe reduktimin e ndjenjës së lodhjes  e cila mund të kërcënojë mirëqenien e përditshme dhe ruajtjen e balancit të elektroliteve, e konsideron atë themelor dhe te rendesishem si pershembull  në rastet e djersitjes së bollshme, për shembull nga ata që praktikojnë sporte dhe fitnes.

Shembuj të ushqimeve që përmbajnë magnez janë perimet me gjethe jeshile, bishtajoret, arrat .
 Mishi, peshku dhe qumështi gjithashtu i përmbajnë ato, por në sasi më të vogla.


loading...