loading...

Shega vetite ,permbajtja dhe perdorimi


Fruta e shegës, shega është një ushqim i pasur me vitaminë C dhe fenole me një veprim të fortë antioksidues. E dobishme për parandalimin e tumoreve, shega gjithashtu ndihmon në problemet që lidhen me menopauzën. 


Shega , ky frut i lindur në Kinë, është i pasur me vitaminë C dhe fenol, dhe i dobishëm për parandalimin e kancerit dhe problemet që lidhen me menopauzën. Le ta shikojme  më mirë.


Përshkrimi i frutit te sheges

Ndonjëherë ndodh që të bredhim kudo  nëpër botë për të gjetur dicka qe mund te na ndihmoje  pastaj në fund zbulojme se atë që ne po kërkonim e kishim  nën hundët tona, ndoshta në oborrin e shtëpisë. Shumë mirë mund të jetë rasti i frutave të shegës kur bëhet fjalë për "superfood" dhe ilaçet ushqimore.

Është një frut i vjeshtës, i përbërë nga  kallami i kuq ose i kuqërremtë në të cilin mblidhen arilet e kuqe me lëng, të cilat janë pjesë e ngrënshme që zhvillohet rreth farave.

Studimet na tregojnë se ajo vjen nga një zonë midis Kinës dhe Indisë dhe se gjatë mijëvjeçarëve ajo është përshtatur mirë për të gjitha mjediset me verëra të ngrohta dhe dimër të butë, si Kaukazi, zona të gjera të Amerikës së Veriut, e Mesdheu.

Shega, aleat i

Zorrëve, zemres, gjakut, parandalimit te kancerit, luftes kundër problemeve që lidhen me menopauzën dhe për andropauzën.

Kalorite , përbërja ushqyese dhe vetite  e shegës:

Shega përmban 70 kcal për 100 g.

Fruta e shegës dallon mbi të gjitha për cilësitë e saje antioksiduese, duke qenë e pasur me vitaminë C dhe fenole të shumta, ndër të cilat përmendim acidin galik, granatinen, punicacorteinen, punicafolinen, punicalinen, delfinidinen dhe ellagitaninen, ajo eshte veçanërisht aktive kundër radikalëve të lira.

Eshte për tu theksuar bollëku i acidit Punic (nga emri shkencor i shegës: Punica granatum), veçanërisht efektiv si një frenues i kancerit të gjirit. pa llogaritur vitaminat, si vitaminen C , ajo gjithashtu eshte  e pasur me vitaminë K, veçanërisht e rëndësishme për fëmijët, e ndjekur edhe nga vitaminat e grupit B dhe ato  A dhe E.


Vetite që i atribuohen këtij fruti janë: antioksiduese, antitumoriale, antikoagulante, antidiarrheale, astringente, gastroprotektive, hidratuese, antimikrobike, antifungale, antibakteriale, vermifuge, vasoprotektore.

Efektet anesore te shegës.


Para se të hani në sasi të mëdha, është mirë të mbani mend se disa individë mund të jenë alergjikë ndaj disa prej përbërësve aktivë që gjenden në frytet e shegës. Disa prej tyre pastaj mund të ndërveprojnë me ilace, duke penguar veprimet e saje.
loading...