loading...

Virusi ZIKA dhe kanceri,nje burim kundra kancerit. Jete e re per zikan

Virusi i zikas mund te jete arma e re kundra kancerit, kjo sipas nje studimi te bere nga universiteti i Washingtonit dhe i Kalifornise ,  mbi virusin e zikas dhe kurave per tumoret te tru .

Virusi i zikas fillon nje jete te re te dyte ,ky virus i tmerrshem dhe kanoses per shendetin kthehet ne nje premtim te mire per te luftuar tumoret ne tru. 


Kapaciteti i virusit per te vrare qelizat stergjyshesore te neuroneve ,mund te shfrytezohet per eliminimin e qelizave staminale  burimore të rrënjosura ,te cilat rezistojne nga kemio terapia dhe radio terapia ,te cilat ushqejne gliobiastomen forma me e pergjitheshme dhe e shpeshte e tumoreve ne tru ,dhe e cila padyshim mund te sjelle personin e prekur drejt e ne vdekje ,brenda dy vjeteve nga diagnostikimi .Rrezultatet premetuese demostrojne testet e para te bera ne epruvete ,si dhe mbi kafshe nga kerkuesit shkencore te ketyre dy universiteteve .


Eshte kaq fshikulluese ideja se pazienti i prekur vazhdimisht kurohet me terapine me agresive te mundeshme qe egziston ,dhe mbas disa kohesh te shikosh se tumori u rikthye ,dhe per kete shpesh here i kemi bere pyetje vetes nese natyra mund te na ofronte nje arme te forte per te luftuar dhe goditur qelizat pergjegjese ,

spjegon Milan Chheda i universitetit te Washingtonit.


Mendimi dhe ideja menjehere u perqendruan tek virusi i zikas ,i cili ne vitin 2016 u be nje kanosje per mbare boten ,kemi hipotizuar se blokimi i qelizave neurale stergjyshesore  mund te perdorej kunder qelizave staminale te glioblastomes ,shton  Michael Diamond.

E testuar ne epruvete ne qelizat e nxjerra nga pacientet e prekur ,virusi i zikas demostroi se mund te godase ne menyre perfekte qelizat staminale te glioblastomas ne vend te qelizave te shendoshta .

I injektuar tek minjte dhe kaviet e semura ,virusi ka ngadalesuar perparimin e glioblastomes,duke rritur jetegjatesine ,dhe mbijetesen .Keshtu qe virusi i zikas nga nje kanosje reale transformohet ne nje arme te fuqishme ,kundra kancerit .


 

Eksperimenti u perserit me sukses duke perdorur nje pjese te dyte trungu  te zikas  ne menyre qe te ishte me pak agresiv ,dhe i cili mund te mbahet me lehtesi nga sistemi imunitar  ne menyre qe te mos perhapet ne organizem .Nese studimet e reja tregojne pa aftesine e virusit qe te infektoje persona te tjere ,ose berjen e tij me agresiv ,atehere ne te ardhmen mund te perdoret per te shtuar fuqine dhe efektin e terapive tradicionale.

loading...