Diabeti brenda nje viti pankreas artificial

Prej kohesh teknologjia eshte ne kerkim shkencor te prodhimit te pankreasit artificial ,qe dale nga dale po kthehet ne realitet .

Eshte ky  nje kerkim dhe studim i kryer nga shkencetare italiane.Por e verteta eshte se shume grupe shkencore neper bote jane ne kerkim te  nje dispozitivi qe mund te revulucionarizoje mbarvajtjen e semundjes se diabetit  per shume paciente .
Sepse pankreasi artificial ne formulimin klasik eshte nje sistem qe monitoron nivelet e glukozes ne gjak.

Dhe kjo mund te ndodhe ne te ardhmen me ndihmen e nje tableti ose aparati te posatcem i cili llogarit ne menyre precize sasine e nevojshme te insulines  qe i nevojitet trupit per tu injektuar ,si dhe te liroje pazientet nga mendimi i vazhdueshem per kete semundje.

Nje teknologji qe flet kjo vetem italisht 
Grupi  shkencor i Klaudio Kobellit.docent i inxhenierise biomedike ne universitetin e padoves ,punojne prej dhjete vjetesh ne projektimin e pankreasit artificial.
Projekt ky qe duket se eshte shume afer i te qenit real.

Mendohet se mund te hidhet ne treg afersisht ne 1 deri 1 vit e gjysem .
Nder te tjera kobelli shpjegon se alogaritmi merr llogaritje te glicemise si dhe mat sasine e nevojshme te insulines qe i duhet injektuar pacientit.Dispozitivi jone thote kobelli eshte ne gjendje te te dergoje alarme ne rastet e hiperglicemise dhe qe mund te jete ne gjendje te bllokoje shperndarjen e insulines ,dhe ne te kundert kur nivelet e glukozes zbresin ne menyre te rrezikeshme ,te mund te lajmerojne pacientin qe te konsumoje karbohidrate per sjelljen e glicemise ne parametra optimal. 

loading...