loading...

Nga A - K cfare jane dhe per cfare sherbejne vitaminat Vitaminat janë thelbësore për funksionimin e duhur të trupit tonë. Dhe kjo gje nuk ka se si te vihet ne diskutim. Në mënyrë të ngjashme, është vërtetuar shkencërisht se trupi ynë nuk është në gjendje të prodhojë kërkesat e përditshme të vitaminave,qe ne duhet  që të marrim me anë të nje menyre të shëndetëshme te te  ushqyerit  ,duke konsumuar fruta dhe perime në sasi të mjaftueshme.


Atehere perpara se te vrapojme  ne asimilimin e pilulave dhe integratoreve sintetike ,duhet te dime e te kuptojme cfare jane ,si funksionojne, dhe se si ne mund ti perftojme te gjitha vitaminat nga A - K.

vitaminë A
Ajo forcon kockat dhe ju mban sytë të shëndetshem, flokët, lëkurën dhe dhëmbët.
 Ajo  gjendet në produktet e qumështit si dhe në peshqit yndyror (të tille si salmoni), në vajine mëlçisë se merlucit  si dhe ne te brendeshmet e tije .
Doza ditore e rekomanduar  është 0.7 mg.

Vitamina B1 (thiamine)
Ajo i ndihmon kthyer në energji ushqimin, si dhe të mbajë një sistem të shëndoshë nervor. Ajo është gjetur në patate, në arra (ideale si një meze të lehtë për atletët), në oilseeds (për tipin dhe karakteristikat e fara) dhe bishtajore. Këto ditë ajo i shërben 1 mg.

Vitamina B2 (riboflavin)
B2 gjithashtu shërben për të kthyer në ushqim për energji, si dhe për të formuar qelizat e kuqe të gjakut dhe për të ruajtur lëkurë të shëndetshme dhe thonjtë. Të tilla si B1 gjendet në fara, bishtajore, qumësht dhe produkte të qumështit dhe mishit: nuk janë përdorur të paktën 1.3 mg në ditë.

Vitamina B3 (niacin, niacinamide)
Kritike për funksionimin e metabolizmit dhe për të mbajtur nën kontroll nivelin e yndyrave të gjakut, që gjenden në peshk, mish, produktet e qumështit, në arra dhe fara. Ajo shërbejë 17, g në ditë.

Vitamina B5 (acidi pantothenic)
Përveç kësaj për të ndihmuar ushqimin në energji dhe për të përballuar pasojat e stresit, Vitamina B5 kontribuon në funksionimin normal të veshkave gjëndra. Gjetur sidomos në vezë dhe ditën që do të shërbejnë 6 mg.

Vitamina B6 (pyridoxine)
Ajo ndihmon në formimin e proteinave që shërbejnë për trupin tonë (të gjitha hemoglobinës) dhe është gjetur në vezë, peshk, mish dhe bishtajore. Ato shërbejnë 1.4 mg në ditë.

Vitamina B12 (cyanocobalamin)
Ajo ndihmon në ruajtjen e qelizave të shëndetshme të kuqe të gjakut duke reagimin e anemisë. Është supozuar nga mishi i kuq, ushqim deti dhe vezë, si dhe alga deti. Një ditë do të shërbejë 1.5 / 2 mcg (mikrogramë).

Biotin (në të kaluarën e njohur edhe si vitamina H ose ndonjëherë I)
Merr të metabolize energji, ajo ndihmon sistemin qendror dhe periferik nervor dhe palca e eshtrave dhe mban të shëndetshme të lëkurës dhe flokët. Ajo është si gjithmonë në arra dhe bishtajore, por edhe në vezë e verdhë veze. Ato shërbejnë nga 0.01 mg deri ne 0,2 mg në ditë.

Vitamina C (acidi Askorbik)
Ndoshta më të famshme të vitaminave, është një antioxidant fenomenale, lejon për të absorbuar hekur, dhe i ka njohur efekte antibacterial. Ku është ajo? Frutat dhe perimet gjithmonë do të përmbajnë një grimë ', por të jetë i sigurt se ka kivit, boronica, speca të kuq dhe të verdhë, frutave agrume (apo edhe shtrydhur në lëng), luleshtrydhe, domate, brokoli, zarzavate me gjethe dhe lakër brukseli. 40/60 mg në ditë janë ato që ne kemi nevojë.

Vitamina D (calciferol ose cholecalciferol)
Kjo nxit thithjen e kalciumit dhe kjo mund të aksioneve vetëm njomje deri dielli. Ose duke ngrënë peshk me vaj, mish të kuq, vezët dhe produktet e qumështit, për një total prej 10 mg në ditë.

vitaminë E
Një vitaminë nga antioksidant që na mbron nga radikalet e lira reagimin plakjen. Ajo është gjetur në vajra bimore të tilla si ulliri, soje apo luledielli, dhe edhe nell'avocado. RDA: 4 mg.

Vitamina F (acidet yndyrore esenciale)
Acidet yndyrore esenciale (të tilla si Omega 3: këtu burimet kryesore) ul nivelin e kolesterolit në gjak dhe të pastër joints. Të tilla si vitaminë E është gjetur në vajra bimore dhe peshk yndyror (salmon, troftë dhe skumbri të gjitha). Këto ditë ajo merr rreth 2 lugë. (Dhe në qoftë se ju doni për të kontrolluar kolesterolin, klikoni këtu).

acid folik
Nënat shtatzëna e njoh mirë, por kjo nuk është vetëm për ta: Vitamina B12 ndihmon të mbajë një sistem të shëndoshë nervor dhe promovon funksionimin e rregullt të trupit tonë. Ajo është gjetur në perimet me gjethe jeshile dhe frutave agrume. Ato shërbejnë 0.2 mg në ditë.

vitaminë K
Kjo është për shkak të vitaminës K, nëse pas një plagë e clots gjakut, siç është për shkak të shëndetit vitaminë K kockave. Ajo është gjetur në perimet me gjethe jeshile, si brokoli, marule dhe spinaq, vajra bimore dhe drithërat. Doza e rekomanduar ditore për një të rritur është rreth 0.001 mg për kg peshë trupore.

Vitamina B1 (tiamina)
Ci aiuta a trasformare il cibo in energia, oltre che a mantenere in salute il sistema nervoso. Si trova nelle patate, nella frutta in guscio (ideale come spuntino per chi pratica sport), nei semi oleosi (qui tipi e caratteristiche dei semi) e nei legumi. Al giorno ne serve 1 mg.
Vitamina B2 (riboflavina)
Anche la B2 serve a trasformare il cibo in energia, oltre che a formare i globuli rossi e mantenere in salute pelle e unghie. Come la B1 si trova nei semi, nei legumi, nel latte e nei latticini e nella carne: ce ne servono almeno 1,3 mg al giorno.
Vitamina B3 (niacina, niacinamide)
Fondamentale per il funzionamento del metabolismo e per mantenere sotto controllo il livello di grassi nel sangue, si trova nel pesce, nella carne, nei latticini, nella frutta in guscio e nei semi. Ne servono 17,g al giorno.
Vitamina B5 (acido pantotenico)
Oltre ad aiutare la trasformazione del cibo in energia e a fronteggiare le conseguenze delle stress, la vitamina B5 concorre al buon funzionamento delle ghiandole surrenali. Si trova in particolare nelle uova e al giorno ne servono 6 mg.
Vitamina B6 (piridossina)
Aiuta la formazione delle proteine che servono al nostro corpo (fra tutte l’emoglobina) e si trova nelle uova, nel pesce, nella carne e nei legumi. Ne servono 1,4 mg al giorno.
Vitamina B12 (cianocobalamina)
Contribuisce a mantenere sani i globuli rossi contrastando l’anemia. Si assume mediante la carne rossa, i frutti di mare e le uova, oltre che le alghe marine. Al giorno ne servono 1,5/2 mcg (microgrammi).
Biotina (in passato anche nota come vitamina H o talvolta I)
Serve per metabolizzare energia, aiuta il sistema nervoso centrale e periferico e il midollo osseo e mantiene in salute pelle e capelli. Si trova come sempre nella frutta in guscio e nei legumi, ma anche nel tuorlo d’uovo. Ne servono da 0,01 mg a 0,2 mg al giorno.
Vitamina C (acido ascorbico)
Forse la più famosa delle vitamine, è un fenomenale antiossidante, permette di assorbire il ferro e ha i ben noti effetti antibatterici. Dove si trova? Frutta e verdura ne contengono sempre un po’, ma per andare sul sicuro ci sono kiwi, mirtilli, peperoni gialli e rossi, agrumi (anche spremuti o in succo), fragole, pomodori, broccoli, verdure a foglia larga e cavoletti di Bruxelles. 40/60 mg al giorno sono quanto ci serve.
Vitamina D (colecalciferolo o calciferolo)
Favorisce l’assorbimento del calcio e se ne può fare scorta semplicemente prendendo il sole. Oppure mangiando pesce grasso, carne rossa, uova e latticini, per un totale di 10 mg al giorno.
Vitamina E
Altra vitamina dal potere antiossidante che ci protegge dai radicali liberi contrastando l’invecchiamento. Si trova negli oli vegetali come quelli di oliva, soia o girasole, e pure nell’avocado. RDA: 4 mg.
Vitamina F (acidi grassi essenziali)
Gli acidi grassi essenziali (come l’Omega 3: qui le principali fonti) mantengono basso il livello di colesterolo nel sangue e pulite le articolazioni. Come la vitamina E si trovano negli oli vegetali e nei pesci grassi (salmone, trota e sgombro su tutti). Al giorno ne servono circa 2 cucchiai. (Se poi vuoi tenere sotto controllo il colesterolo, clicca qui).
Acido folico
Le mamme in dolce attesa lo conoscono bene, ma non serve solo a loro: aiuta la vitamina B12 a mantenere in salute il sistema nervoso e favorisce le regolari funzionalità del nostro organismo. Si trova nelle verdure a foglia verde e negli agrumi. Ne servono 0,2 mg al giorno.
Vitamina K
È grazie alla vitamina K se dopo una ferita il sangue si coagula, così come si deve alla vitamina K la salute delle ossa. Si trova nelle verdure a foglia verde, come broccoli, insalata e spinaci, negli oli vegetali e nei cereali. La dose giornaliera consigliata per un adulto è di circa 0,001 mg per kg di peso corporeo.
loading...