loading...

Patatja vjollce: parandaluese e tumoreve ,e afte te kundershtoje procesin e plakjes

Patatja vjollce

Eshte nje antioksidant,e shendeteshme per sistemin kardiovaskular,parandaluese e tumoreve ,e afte te kundershtoje procesin e plakjes ,kontrolluese e sistemit te gjakut ,etj

Patatja vjollce ne pergjithesi i perket grupit te patateve te embla (ipomea batatas) e familjes se konvolvulaceae. Nuk eshte shume e perdoreshme dhe e njohur ne jeten e perditeshme  prejardhja dhe origjina  e saje vjen nga kontinenti amerikan ku eshte shume e perdorur dhe e njohur ,por me kalimin e kohes ajo filloje te perhapej kudo .


Karakteristika e ngjyres vjollce i dedikohet antocianines ,molekule kjo me veti te rendesishme per shendetin . Antocianinat ne fakt  te cilat jane te pranishme si ne lekuren e patates ashtu dhe ne brendesi te saje  ndihmojne ne kundershtimin e procesit te plakjes ,sic e thame me larte jane mbrojtese te sistemit kardiovaskular ,te infrakteve dhe iktusve ,gjithashtu ato paraqesin nje parandalim te semundjeve kancerogjene .Patatja vjollce permban dhe sasi te konsiderueshme te potasit ,i rendesishem ky per kontrollin e  presionit te gjakut .
loading...