loading...

Te qendrosh ne natyre, eshte segreti i nje jete te gjate

A doni të jetoni gjatë dhe të

 shëndeteshem?

Egziston  një formulë sekrete: kaloni kohe te lire çdo ditë në kontakt me natyrën, 'zonat e gjelbra "(ku ka pemë, lule, gjelberim), por edhe' me detet  ,lumenjte apo liqenet.

Si pas nje studimi te bere nga Universiteti i Minesotës u arrit ne konkluzionin se natyra na ben neve  te kuptojme emocionet tona dhe te ndihemi me te lumtur, permiresimin e gjumit ,si dhe reduktimin e gjendjes se ankthit .  Ky artikull u  botua në revistën  e Shëndetësisë (the Place) i cili  tregon se kontakti i përditshëm me natyrën përmirëson cilësinë e jetës në pleqëri, duke rritur jetëgjatësinë.

Hulumtimi është kryer mbi një grup njerëzish  mes moshes   65 dhe 86 vjet ne Vankuver te (Kanadase) me prejardhje sociale dhe diversitet  racash të ndryshme,si  dhe ne njerez me  probleme të ndryshme shëndetësore: 

Per vete faktin e thjeshtë te cileve i eshte  siguruar dhe  lehtësuar hyrja dhe shetitjet  në zonat e gjelbra dhe blu i ka lejuar ata që të 'përdorin' natyren dhe  të jenë më aktivë fizikisht,dhe  shpirtërisht si dhe te jene me te shoqerueshem ne aspektin social.

Mbi te gjitha, nuk behet fjale thjesht per  një shëtitje, por edhe të ndaluarit  dhe admirimin e peizazhit te gjelber ose blu si lumenjte deti etj  , kontaktin direkt me natyren , në këtë mënyrë jane ulur nivelet e disa treguesve "negative" si (Ndjenja e mërzitjes , vetmia, izolimi ) dhe për disa kjo ishte e mundur që të kapërcejne bllokime  dhe pengesa  për shkak të kushteve të sëmundjeve kronike, aftësive të kufizuara apo pavarësive të lidhura me moshën.

Konsiderimi i  mirëqenies se përgjithshme:

 aspektet mendore dhe sociale janë aq të rëndësishme sa ato fizike , pra te ndjerit mire me veteveten .
nje nga prioritetet  e  përditshme eshte kontakti me natyrën, dhe nese thjesht rrini vetëm  te ulur në një stol, ose te kujdeseni per bimet ose lulet ose të dëgjoni tingujt e ujit të rrjedhshëm do tju beje tejet e mire . 
loading...