Halaman

    Social Items

Rozmarina ndryshe me emrin botanik theritet Rosmarinus- officinalis


 rritet dhe eshte e perhapur ne shume vende te botes njihet lehtesisht nga forma e gjetheve (degeve) te holla ( ngushta) si dhe nga prezenca tipike e lules vjollce qe ajo ka thuajse ne bluh ,qe celin ne periudhen e dimrit .Ajo arrin nje lartesi rreth 2 metra .
E perdorur prej kohesh si erez ajo gjithashtu  ka nje avantazh kurativ qe nga antikiteti .


Shume shpesh perdoret ne produktet e banjo -sapuneve kremerave shampove etj.

Disa studime kane evidentuar se si vaji esencial i rozmarines eshte i efekteshem per te luftuar semundjen ALZHEIMER .

Vaji i saj karakterizohet nga ngjyra e verdhe e zbehte ,nga aroma e fresket dhe shpuese ,ideale per te rifreskuar dhe per ti dhene arome ajrit brenda shtepise 

Per sa i perket konsumimit te saje ne rruge te brendeshme (domethene gelltitjes )eshte e perdoreshme dhe e nevojshme per te lehtesuar tretjen .E cila duke u perziere me mjalte ,1-2 pika vaj rozmarine me 1 luge kafeje mjalte ndihmon organizmin drejt tretjes PERDORET NJE HERE NE DITE DHE KRYESISHT NE MENGJES .


VETITE ESTETIKE DHE KURATIVE TE VAJIT TE ROZMARINES

Antireumatizmal,aromatik,balsamik,baktericid,cikatrizues,tretes,lubrifikues,fungicid(kundra mykut),

PERDORIMI

Akne,azma bronkite,koliti,dermatiti,favorizon perqendrimin,dhimbjet muskulare ,lufton temperaturen,gripin ,nervozizmin,lodhjen, gjendjen depresive,stresin,zbokthin,

Rekomandimi

Nuk duhet te perdoret ne shtatezani , nga femijet ,dhe te semuret epileptik .Mos e perdorni per kohe te gjate dhe ne doza te medha ,gjithmone mjafton 1-2 pika ,sepse eshte toksik.

Per problemet e flokeve
Per problemet e flokeve kur ato jane te lodhur ,te brishte,me zbokth.mund te shtoni ndonje pike te vajit te rozmarines ne shampot neutro,pastaj vazhdoni me larjen duke e lene te veproje per disa minuta 5-6 min ,dhe me pas mund ti shplani me uje te bodhshem ,kete procedure  mund ta beni dhe me balsamin neutro.

Dhimbjet muskulare dhe masazhet
Per dhimbjet muskulare mund te pergatisni vaj per masazh me vajin e bajames ose ate te jojobas duke i shtuar ndonje pike nga vaji i rozmarines .

Maska bukurie kundra papastertise
Nje maske e shkelqyer bukurie qe lufton papastertite perftohet duke perziere argjile jeshile me vaj ulliri uje dhe ndonje pike vaj rozmarine.Kur aplikohet lehet te veproje 15-20 minuta nganjehere dhe me pak ,shplahet me uje te vaket e te bollshem.

Anti stres 
Ndonje pike vaji rozmarine i hedhur ne nje shami te cilen mund ta nuhasni here pas here do te ndihmonte ne gjetjen e qetesise si dhe neutralizimin e tensionit .

Per banjot
Ne nje vaske me uje te ngrohte hedhim 8-10 pika ,vaj rozmarine se bashku me nje grusht kripe deti .Kjo banjo do tju ndihmoje te luftoni reumatizmat ,dhimbjet muskulare ,dhe artikulacionet.

MOS E PERDOR NE SHTATEZANI,TEKFEMIJET,SI DHE TEK TE SEMURET EPILEPTIKE 

KONSULTOHUNI ME MJEKUN E FAMILJES.

Vaji ezencial i rozmarines per shume probleme

Rozmarina ndryshe me emrin botanik theritet Rosmarinus- officinalis


 rritet dhe eshte e perhapur ne shume vende te botes njihet lehtesisht nga forma e gjetheve (degeve) te holla ( ngushta) si dhe nga prezenca tipike e lules vjollce qe ajo ka thuajse ne bluh ,qe celin ne periudhen e dimrit .Ajo arrin nje lartesi rreth 2 metra .
E perdorur prej kohesh si erez ajo gjithashtu  ka nje avantazh kurativ qe nga antikiteti .


Shume shpesh perdoret ne produktet e banjo -sapuneve kremerave shampove etj.

Disa studime kane evidentuar se si vaji esencial i rozmarines eshte i efekteshem per te luftuar semundjen ALZHEIMER .

Vaji i saj karakterizohet nga ngjyra e verdhe e zbehte ,nga aroma e fresket dhe shpuese ,ideale per te rifreskuar dhe per ti dhene arome ajrit brenda shtepise 

Per sa i perket konsumimit te saje ne rruge te brendeshme (domethene gelltitjes )eshte e perdoreshme dhe e nevojshme per te lehtesuar tretjen .E cila duke u perziere me mjalte ,1-2 pika vaj rozmarine me 1 luge kafeje mjalte ndihmon organizmin drejt tretjes PERDORET NJE HERE NE DITE DHE KRYESISHT NE MENGJES .


VETITE ESTETIKE DHE KURATIVE TE VAJIT TE ROZMARINES

Antireumatizmal,aromatik,balsamik,baktericid,cikatrizues,tretes,lubrifikues,fungicid(kundra mykut),

PERDORIMI

Akne,azma bronkite,koliti,dermatiti,favorizon perqendrimin,dhimbjet muskulare ,lufton temperaturen,gripin ,nervozizmin,lodhjen, gjendjen depresive,stresin,zbokthin,

Rekomandimi

Nuk duhet te perdoret ne shtatezani , nga femijet ,dhe te semuret epileptik .Mos e perdorni per kohe te gjate dhe ne doza te medha ,gjithmone mjafton 1-2 pika ,sepse eshte toksik.

Per problemet e flokeve
Per problemet e flokeve kur ato jane te lodhur ,te brishte,me zbokth.mund te shtoni ndonje pike te vajit te rozmarines ne shampot neutro,pastaj vazhdoni me larjen duke e lene te veproje per disa minuta 5-6 min ,dhe me pas mund ti shplani me uje te bodhshem ,kete procedure  mund ta beni dhe me balsamin neutro.

Dhimbjet muskulare dhe masazhet
Per dhimbjet muskulare mund te pergatisni vaj per masazh me vajin e bajames ose ate te jojobas duke i shtuar ndonje pike nga vaji i rozmarines .

Maska bukurie kundra papastertise
Nje maske e shkelqyer bukurie qe lufton papastertite perftohet duke perziere argjile jeshile me vaj ulliri uje dhe ndonje pike vaj rozmarine.Kur aplikohet lehet te veproje 15-20 minuta nganjehere dhe me pak ,shplahet me uje te vaket e te bollshem.

Anti stres 
Ndonje pike vaji rozmarine i hedhur ne nje shami te cilen mund ta nuhasni here pas here do te ndihmonte ne gjetjen e qetesise si dhe neutralizimin e tensionit .

Per banjot
Ne nje vaske me uje te ngrohte hedhim 8-10 pika ,vaj rozmarine se bashku me nje grusht kripe deti .Kjo banjo do tju ndihmoje te luftoni reumatizmat ,dhimbjet muskulare ,dhe artikulacionet.

MOS E PERDOR NE SHTATEZANI,TEKFEMIJET,SI DHE TEK TE SEMURET EPILEPTIKE 

KONSULTOHUNI ME MJEKUN E FAMILJES.