Halaman

    Social Items

Vjollca ose  manushaqja është një lule e 

fushës e  njohur shumë mirë dhe e 

vlerësuar për aromën e saj

. Ajo  ështnjë simbol i 

modestisë dhe per kete

 arsye është përdorur në 

 ikonografinë  klasike ajo

 përhapet pa u vënë re ne

 menyre te dendur dhe te ulet

 , ndryshe nga lulekuqet që

 mund të shihen

 nga një distancë e

 larget. Kjo lule, gjithashtu ka dhe veti terapeutike 

,te cilat do te  përpiqemi qe ti  shpjegojme me poshte. 
Pjesë të veçanta të viollces se purpurt 


Emri shkencor është Viola odorata.Gjendet ne te gjithe

 territorin e shqiperise . Ajo është kultivuar edhe për qëllime

 dekorative në sajë të kapacitetit të saje, qe  ka, për të

 formuar një qilim të bukur purple. Lulezon zakonisht nga

 marsi ne qershor.Në qoftë se ju përdorni të gjitha pjesët a saja , qoftë  lulet, e 

mbledhura në lulëzim të plotë si  dhe të thatat, mund te

 perdoren per qellime  të ndryshme . Ajo ka nje shije të ëmbël

 dhe me pas ne  të hidhur. Ajo eshte një  bime qe eshte vlerësuar qe  nga kohërat e

 lashta. Grekët, për shembull, i atribuonin asaj nje fuqi

 qetesuese dhe miresie shume te  dobishme,qe ajo ofron ,si 

per shembull eshte perdorur si një qetësues, për të zgjidhur 

rrufën bronkiale.

Nje Infuz i thjeshtë i luleve dhe gjetheve te saje , pihet ne

 një dozë prej dy gotash në ditë, është e dobishme në


 inflamacionin e rrugëve të frymëmarrjes. Mjafton te 


vloni gjysem litri  ujë me 5 gram gjethe të thata. Nëse ju merrni 25 gram prej luleve  të freskëta dhe i 


 vloni 


 në një liter uje, ju do të pergatisni nje caj  një çaj të


 shkëlqyer të vjollcës, qe eshte shume i  dobishem për


 lehtësimin e kollës; është konsideruar gjithashtu një ilaç

 i mirë edhe  për dhimbjen e  kokes.


Çaj për qarkullimin e gjakut 

Ai  përgatitet duke  valuar ne një litër ujë 20 g rrënjë nga

 ajo e vjollcës. Ju duhet ta lini te zieje e te avulloje deri 


sa sasia e ujit te pergjysmohet . Dhe me pas mund te 


sheqeroset me nje luge mjalte sipas deshires . Për përdorim të jashtëm  përdoret metoda e infuzionit si


 nje locion për të trajtuar qepallat e përflakura e te


 inflamuara gjithashtu ky infuz perdoret  dhe si anti-

plasaritje të duarve dhe fytyrës.

Si mund te kuroheni me lulen vjollce ( manushaqen)

Vjollca ose  manushaqja është një lule e 

fushës e  njohur shumë mirë dhe e 

vlerësuar për aromën e saj

. Ajo  ështnjë simbol i 

modestisë dhe per kete

 arsye është përdorur në 

 ikonografinë  klasike ajo

 përhapet pa u vënë re ne

 menyre te dendur dhe te ulet

 , ndryshe nga lulekuqet që

 mund të shihen

 nga një distancë e

 larget. Kjo lule, gjithashtu ka dhe veti terapeutike 

,te cilat do te  përpiqemi qe ti  shpjegojme me poshte. 
Pjesë të veçanta të viollces se purpurt 


Emri shkencor është Viola odorata.Gjendet ne te gjithe

 territorin e shqiperise . Ajo është kultivuar edhe për qëllime

 dekorative në sajë të kapacitetit të saje, qe  ka, për të

 formuar një qilim të bukur purple. Lulezon zakonisht nga

 marsi ne qershor.Në qoftë se ju përdorni të gjitha pjesët a saja , qoftë  lulet, e 

mbledhura në lulëzim të plotë si  dhe të thatat, mund te

 perdoren per qellime  të ndryshme . Ajo ka nje shije të ëmbël

 dhe me pas ne  të hidhur. Ajo eshte një  bime qe eshte vlerësuar qe  nga kohërat e

 lashta. Grekët, për shembull, i atribuonin asaj nje fuqi

 qetesuese dhe miresie shume te  dobishme,qe ajo ofron ,si 

per shembull eshte perdorur si një qetësues, për të zgjidhur 

rrufën bronkiale.

Nje Infuz i thjeshtë i luleve dhe gjetheve te saje , pihet ne

 një dozë prej dy gotash në ditë, është e dobishme në


 inflamacionin e rrugëve të frymëmarrjes. Mjafton te 


vloni gjysem litri  ujë me 5 gram gjethe të thata. Nëse ju merrni 25 gram prej luleve  të freskëta dhe i 


 vloni 


 në një liter uje, ju do të pergatisni nje caj  një çaj të


 shkëlqyer të vjollcës, qe eshte shume i  dobishem për


 lehtësimin e kollës; është konsideruar gjithashtu një ilaç

 i mirë edhe  për dhimbjen e  kokes.


Çaj për qarkullimin e gjakut 

Ai  përgatitet duke  valuar ne një litër ujë 20 g rrënjë nga

 ajo e vjollcës. Ju duhet ta lini te zieje e te avulloje deri 


sa sasia e ujit te pergjysmohet . Dhe me pas mund te 


sheqeroset me nje luge mjalte sipas deshires . Për përdorim të jashtëm  përdoret metoda e infuzionit si


 nje locion për të trajtuar qepallat e përflakura e te


 inflamuara gjithashtu ky infuz perdoret  dhe si anti-

plasaritje të duarve dhe fytyrës.