Halaman

    Social Items

Mangësia e Jodit është një problem serioz shëndetësor që mund të ju vëri në rrezik


Jodi është thelbësor për prodhimin e hormoneve tiroide dhe për funksionimin e duhur të tiroides dhe kjo mangësi mund të çojë në hypothyroidism, ciste te gjirit, abort, lindje të parakohshme, vonim mendor dhe defekte të tjera të lindjes. 


Çfarë është ajo 

Jodi është një element kimik i nevojshëm për prodhimin e hormoneve tiroide. Trupi i njeriut  nuk prodhon  jod, kështu që ai merret me ane te  ushqimit. Kur trupi nuk merr sasinë e kërkuar të jodit, nuk mund të prodhojë hormonet e mjaftueshme tiroide, kështu mangësia e jodit çon në një zgjerim të tiroideve, (në terma popullore), goiter dhe hypothyroidism. Përveç kësaj, gratë shtatzëna që vuajnë nga kjo mangësi mund të lindin fëmijë me prapambetje mendore. 
Tiroidja është një gjëndër që rregullon shumë proceset metabolike, të tilla si zhvillimin e trupit dhe prodhimin e energjisë. Hormonet tiroide rregullojne proceset metabolike dhe zhvillimin e të gjithë trupit. Ato gjithashtu ndihmojnë funksionimin e duhur të trurit. 

simptomat 

Mangësia e  Jodit është një problem serioz që mund të godase kedo   në çdo moshë. Simptomet e kësaj mangësie janë: 

• hypothyroidism; 
• lodhje; 
• akumulimin e shtimi i peshes se tepert; 
• depresionini; 
• goiter; 
• cistet e gjirit; 
• Komplikimet gjatë shtatzënisë. 

Pa sasine e   duhur të jodit, tiroidja fillon të rritet gradualisht. Me rritjen e tiroides, mund të ndodhin edhe disa probleme. Njerëzit që vuajnë nga kjo gjendje mund të kenë probleme me frymëmarrjen dhe gelltitjen. 
Jodi është shumë i rëndësishm për gratë shtatzëna ose ato qe  ushqejne femijet me gji dhe mungesa e tij e rëndë është e lidhur me abortet, lindje të parakohshme ose defektet e lindjes në të sapolindur. 
Foshnjet e lindura nga nënat të cilat kanë përjetuar mungesën e jodit gjatë lindjes së fëmijës, mund të përballen me probleme serioze shëndetësore si te vonuar mendor, zhvillim te dobët ose të sëmundjeve të tjera të syrit ose të dëgjimit. 

Shkaqet dhe mungesa e jodit 

Shkaku kryesor i mungeses se jodit është nje dietë e varfër që nuk i jep trupit kontributin e nevojshëm. Prandaj, për të shmangur këtë mangësi, është e nevojshme që të përfshijmë në ushqimet tona nje dietë të pasur me jod. 

Futje e rekomanduar ditore e jodit 

• 150 mikrogramë për meshkujt 
• 120 mikrogramë për femrat 
• 150 mikrogramë për femrat shtatzëna 
• 170 mikrogramë për femrat që ushqeni me gji 
• 70-100 mikrogramë për fëmijë 
• 50 deri 60 mikrogramë për moshen infantile. 

Burimet natyrore të jodit 

Masa kryesore për të parandaluar mangësine e jodit është konsumi i ushqimeve të pasura me këtë elementv kimik të nevojshme për trupin. Shumat më të mëdha janë gjetur në kripë te jodizuar. 

Burimet kryesore janë: 

• bukë 
• djathë 
• Qumështi i lopës 
• vezë 
• kos 
• kripë tryezë me jod 
• peshk 
• alga deti 
• clams, midhjet, 
• qumësht soje 
• salcë soje 
• lakër 
• brokoli 
• lulelakër. 

Për më tepër, jod gjithashtu mund të merren shtese integratoret ushqimore dhe multivitaminat.

Mungesa e jodit e gjithe ajo qe duhet te dish

Mangësia e Jodit është një problem serioz shëndetësor që mund të ju vëri në rrezik


Jodi është thelbësor për prodhimin e hormoneve tiroide dhe për funksionimin e duhur të tiroides dhe kjo mangësi mund të çojë në hypothyroidism, ciste te gjirit, abort, lindje të parakohshme, vonim mendor dhe defekte të tjera të lindjes. 


Çfarë është ajo 

Jodi është një element kimik i nevojshëm për prodhimin e hormoneve tiroide. Trupi i njeriut  nuk prodhon  jod, kështu që ai merret me ane te  ushqimit. Kur trupi nuk merr sasinë e kërkuar të jodit, nuk mund të prodhojë hormonet e mjaftueshme tiroide, kështu mangësia e jodit çon në një zgjerim të tiroideve, (në terma popullore), goiter dhe hypothyroidism. Përveç kësaj, gratë shtatzëna që vuajnë nga kjo mangësi mund të lindin fëmijë me prapambetje mendore. 
Tiroidja është një gjëndër që rregullon shumë proceset metabolike, të tilla si zhvillimin e trupit dhe prodhimin e energjisë. Hormonet tiroide rregullojne proceset metabolike dhe zhvillimin e të gjithë trupit. Ato gjithashtu ndihmojnë funksionimin e duhur të trurit. 

simptomat 

Mangësia e  Jodit është një problem serioz që mund të godase kedo   në çdo moshë. Simptomet e kësaj mangësie janë: 

• hypothyroidism; 
• lodhje; 
• akumulimin e shtimi i peshes se tepert; 
• depresionini; 
• goiter; 
• cistet e gjirit; 
• Komplikimet gjatë shtatzënisë. 

Pa sasine e   duhur të jodit, tiroidja fillon të rritet gradualisht. Me rritjen e tiroides, mund të ndodhin edhe disa probleme. Njerëzit që vuajnë nga kjo gjendje mund të kenë probleme me frymëmarrjen dhe gelltitjen. 
Jodi është shumë i rëndësishm për gratë shtatzëna ose ato qe  ushqejne femijet me gji dhe mungesa e tij e rëndë është e lidhur me abortet, lindje të parakohshme ose defektet e lindjes në të sapolindur. 
Foshnjet e lindura nga nënat të cilat kanë përjetuar mungesën e jodit gjatë lindjes së fëmijës, mund të përballen me probleme serioze shëndetësore si te vonuar mendor, zhvillim te dobët ose të sëmundjeve të tjera të syrit ose të dëgjimit. 

Shkaqet dhe mungesa e jodit 

Shkaku kryesor i mungeses se jodit është nje dietë e varfër që nuk i jep trupit kontributin e nevojshëm. Prandaj, për të shmangur këtë mangësi, është e nevojshme që të përfshijmë në ushqimet tona nje dietë të pasur me jod. 

Futje e rekomanduar ditore e jodit 

• 150 mikrogramë për meshkujt 
• 120 mikrogramë për femrat 
• 150 mikrogramë për femrat shtatzëna 
• 170 mikrogramë për femrat që ushqeni me gji 
• 70-100 mikrogramë për fëmijë 
• 50 deri 60 mikrogramë për moshen infantile. 

Burimet natyrore të jodit 

Masa kryesore për të parandaluar mangësine e jodit është konsumi i ushqimeve të pasura me këtë elementv kimik të nevojshme për trupin. Shumat më të mëdha janë gjetur në kripë te jodizuar. 

Burimet kryesore janë: 

• bukë 
• djathë 
• Qumështi i lopës 
• vezë 
• kos 
• kripë tryezë me jod 
• peshk 
• alga deti 
• clams, midhjet, 
• qumësht soje 
• salcë soje 
• lakër 
• brokoli 
• lulelakër. 

Për më tepër, jod gjithashtu mund të merren shtese integratoret ushqimore dhe multivitaminat.