Halaman

    Social Items

Menopauza, herët a vonë, ajo prek të gjitha gratë.

 Kjo është një periudhë shumë delikate e jetës, e cila është subjekt i çrregullimeve të ndryshme. Zakonisht vjen pas 40 viteve të cikleve menstruale, por thuhet se: ka raste në të cilat menopauza arrin shumë më herët ose më vonë dhe kjo është ende një legjendë urbane qe qarkullon dhe ne ditet e sotme. që sipas kesaj thenie  duket se ajo duhet të jetë e lidhur me numrin e fëmijëve që kane pasur  ose nuk kane pasur


Menopauza, si të gjitha çështjet që janë të natyrshme në ciklin menstrual, ka një komponent të trashëguar plus komponenteve të tjere që mund të ndryshojë afrimitetin  në lidhje me stërgjyshërit e tyre, mjedisit ose kontingjentit. Simptomat më të zakonshme përfshijnë burime te papritura nxehtësie dhe afshi, të cilat variojnë nga nje grua në nje tjeter. Disa,gra për shembull, te cilat duken krejtësisht normale ne pamje ve rrezatojnë skuqje tek pjesa e veshëve. 

Në mesin e çrregullimeve që në fakt nuk ndryshojnë, ne menopauze ka gjithashtu  një tendencë drejt shendoshjes,si dhe zhvillimit e  trashjes se qimeve ne trupin e grave, ku me perpara ne moshe me te re  ato do të ishin te paimagjinueshme për shkak të mbizotërimit të disa hormoneve të caktuara, Mbi gjithe te tjerat eshte problemi i ostoperozes ,

kështu që do të jetë gjithmonë e këshillueshme, pas një moshë të caktuar  te konsumohen shumë ushqime që përmbajnë kalcium, të tilla si qumështi, djathi, produktet e qumështit në përgjithësi dhe ushqimet që përmbajnë vitaminë D për të ndihmuar ne  rregullimin e  kalciumit në trup.

Disa gra gjithashtu vuajnë nga pagjumësia dhe prishje te humorit , gjithashtu mund të ketë një ndryshim në tonin e muskujve dhe një ulje të dëshirës seksuale. Kjo është një periudhë e ndryshimeve, kështu që është krejt normale. 


Këshilla mbi afshet e  nxehta 


Afshet e ngrohta  mund të fillojnë pas ndryshimeve të para në ciklin menstrual dhe  zgjasin për vite me rradhë. Disa zakone dhe sjellje, qe mund te praktikohen , mund të lehtësojnë sikletet (problemet) e  krijuara nga keto nxehtesi afshesh, të tilla si ushtrimet e rregullta,dhe yoga në veçanti,duhen të shmangen ushqimet yndyrore, alkooli,  dhe pijet e nxehta, duke futur ne ushqim ditor  si  menu te preferuar sojen dhe nen produktet e saj . Sigurisht,  duhet të reduktohet apo eliminohet pirja e duhanit dhe cigareve per ato qe e konsumojne, e cila mund të përkeqësoje osteoporozën. 

Kundër tendencave për shendoshje, më mirë te hahen perime të papërpunuara, të tilla si karrota, kopër, çikore, duke i pergatitur ato si meze të lehta.

Tonifikimi i muskujve dhe thatësia e lëkurës 

Disa ushqime  arrijne që të ruajne fleksibilitetin dhe tonifikimin e muskujve, sidomos të organeve seksuale, të tilla sic jane frutat e kuqe te cilat përmbajnë antioksidantë. Ju gjithashtu mund të përdorni aloe vera xhel  për perdorim si krem ne lëkurë e cila ka gjasa të bëhet e thatë dhe e vyshkur në këtë periudhë të jetës.

Për të përmirësuar gjendjen shpirtërore si dhe per te luftuar  pagjumësine rekomandohet perdorimi i cajrave qetesuese bimore qe ndihmojne edhe gjumin ,sic eshte caji i kamomilit ,murrizit ,lulesahatit ,etj.Keto bime do tju ndihmojne te ndjeheni me mire dhe me te rrelaksuara.


Menopauza:keshilla e kura popullore e alternative

Menopauza, herët a vonë, ajo prek të gjitha gratë.

 Kjo është një periudhë shumë delikate e jetës, e cila është subjekt i çrregullimeve të ndryshme. Zakonisht vjen pas 40 viteve të cikleve menstruale, por thuhet se: ka raste në të cilat menopauza arrin shumë më herët ose më vonë dhe kjo është ende një legjendë urbane qe qarkullon dhe ne ditet e sotme. që sipas kesaj thenie  duket se ajo duhet të jetë e lidhur me numrin e fëmijëve që kane pasur  ose nuk kane pasur


Menopauza, si të gjitha çështjet që janë të natyrshme në ciklin menstrual, ka një komponent të trashëguar plus komponenteve të tjere që mund të ndryshojë afrimitetin  në lidhje me stërgjyshërit e tyre, mjedisit ose kontingjentit. Simptomat më të zakonshme përfshijnë burime te papritura nxehtësie dhe afshi, të cilat variojnë nga nje grua në nje tjeter. Disa,gra për shembull, te cilat duken krejtësisht normale ne pamje ve rrezatojnë skuqje tek pjesa e veshëve. 

Në mesin e çrregullimeve që në fakt nuk ndryshojnë, ne menopauze ka gjithashtu  një tendencë drejt shendoshjes,si dhe zhvillimit e  trashjes se qimeve ne trupin e grave, ku me perpara ne moshe me te re  ato do të ishin te paimagjinueshme për shkak të mbizotërimit të disa hormoneve të caktuara, Mbi gjithe te tjerat eshte problemi i ostoperozes ,

kështu që do të jetë gjithmonë e këshillueshme, pas një moshë të caktuar  te konsumohen shumë ushqime që përmbajnë kalcium, të tilla si qumështi, djathi, produktet e qumështit në përgjithësi dhe ushqimet që përmbajnë vitaminë D për të ndihmuar ne  rregullimin e  kalciumit në trup.

Disa gra gjithashtu vuajnë nga pagjumësia dhe prishje te humorit , gjithashtu mund të ketë një ndryshim në tonin e muskujve dhe një ulje të dëshirës seksuale. Kjo është një periudhë e ndryshimeve, kështu që është krejt normale. 


Këshilla mbi afshet e  nxehta 


Afshet e ngrohta  mund të fillojnë pas ndryshimeve të para në ciklin menstrual dhe  zgjasin për vite me rradhë. Disa zakone dhe sjellje, qe mund te praktikohen , mund të lehtësojnë sikletet (problemet) e  krijuara nga keto nxehtesi afshesh, të tilla si ushtrimet e rregullta,dhe yoga në veçanti,duhen të shmangen ushqimet yndyrore, alkooli,  dhe pijet e nxehta, duke futur ne ushqim ditor  si  menu te preferuar sojen dhe nen produktet e saj . Sigurisht,  duhet të reduktohet apo eliminohet pirja e duhanit dhe cigareve per ato qe e konsumojne, e cila mund të përkeqësoje osteoporozën. 

Kundër tendencave për shendoshje, më mirë te hahen perime të papërpunuara, të tilla si karrota, kopër, çikore, duke i pergatitur ato si meze të lehta.

Tonifikimi i muskujve dhe thatësia e lëkurës 

Disa ushqime  arrijne që të ruajne fleksibilitetin dhe tonifikimin e muskujve, sidomos të organeve seksuale, të tilla sic jane frutat e kuqe te cilat përmbajnë antioksidantë. Ju gjithashtu mund të përdorni aloe vera xhel  për perdorim si krem ne lëkurë e cila ka gjasa të bëhet e thatë dhe e vyshkur në këtë periudhë të jetës.

Për të përmirësuar gjendjen shpirtërore si dhe per te luftuar  pagjumësine rekomandohet perdorimi i cajrave qetesuese bimore qe ndihmojne edhe gjumin ,sic eshte caji i kamomilit ,murrizit ,lulesahatit ,etj.Keto bime do tju ndihmojne te ndjeheni me mire dhe me te rrelaksuara.