Halaman

    Social Items

Dëshironi të ndiqni një dietë të shëndetshme por nuk e dini  ku të filloni?


 Ju mund të përpiqeni për të sjellë ne tavolinen tuaj  disa ushqime me përmbajtje të lartë  vetish e elementesh  te dobishem, të tilla si perimet me gjethe jeshile, drithërat në kokërra, si xhenxhefili, shafrani i Indisë, lakra dhe mollët qe jane të njohura gjerësisht nga te gjithe . Ju do të plotësoni substancat ushqyesve thelbësore për trupin dhe kjo do të sjelle  përfitimin e nevojshem per  shëndetin tuaj. 

Këtu janë disa ushqime që duhet të hahet më shpesh. 

1) Sharfani  i Indisë 


Shafran i Indisë është një produkt i vërtetë i shëndetit. Pasuroni  dietën tuaj të përditshme me shafran te Indisë . Në fakt, shafrani i Indisë, me aromën e tij delikate,  përshtatet për t'i dhënë ngjyra dhe shije shumë gatimeve. Për shembull, mund ta perdorni ate ne gatimet me permbajtje  orizi , kur perdoni lengje te shtryllura ne frulator , neper  supra , cajra ,ne gatimin e  bukës si  dhe shume  përdorimet duke e kombinuar ate me perime e ereza te shume llojshme . 


2) Molla 

Një mollë në ditë mban mjekun larg dhe mund të ruaj 8500 jete  në vit, për shkak të funksionit të saj mbrojtës nga iktusi dhe infarkti. Perberesit dhe vlerat ushqyese të pranishme në përbërjen e mollës e bëjne frutin me te kompletuar . Në një mollë jane te pranishme ne nje  ekuilibër të përsosur, uji, fibra, proteina, sheqerna natyrore të frutave dhe mineraleve . Molla ka veti diuretike dhe anti-anemike. Ajo gjithashtu ndihmon për të rregulluar funksionimin e zorrëve. 

3) Hudhër 

Hudhra nuk është vetëm një ushqim, por edhe një ilaç i vërtetë tradicional medicinal, ajo konsiderohet e dobishme për luftimin e çrregullime të shumta që mund të shqetësojne organizmin tonë. Për përdorim terapeutik, ajo duhet të merret çdo ditë të paktën katër gram hudhër, por shija e saje nuk është veçanërisht e këndshme për të gjithë. Në çdo rast, të konsumimit te hudhres  dhe në sasi të voglab ajo na  lejon neve  të gëzojmë vetite e saj të dobishme. 

4) Qepa 

Ashtu si hudhra, dhe qepa  eshte gjithmonë  konsideruar si një ushqim si dhe ajo është një ilaç natyral.Qepa ka veti antibacteriale dhe  anti-anemike. Nder te tjera ajo ndihmon funksionin e veshkave  dhe  ul nivelin e glukozës në gjak, një tipar ky i vecante që e bën të dobishme për diabetikët. Eshte nje nga mjekimet popullore me te vjetra e njohur per perdorim ne rastet e ftohjes  dhe gripit .Gjithashtu eshte shume e perdoreshme ne kuzhine sidomos ate te sallatrave .

5) Lakër dhe lulelakër 

Lakra  dhe lulelakra janë ndër perimet më ushqyese në botë. Familja e lakres, në përgjithësi, ka veti të rëndësishme anti-inflamatore. Inflamacioni është shkaku kryesor i sëmundjeve të tilla si artriti, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet autoimune, të cilat mund të lidhen me të ushqyerit e dobët. Më mirë pra bollëk me këto perime, sidomos kur ata janë në sezon. 

6) Farat

Farat e shëndetit janë të pasura me elemente ushqyes të rëndësishm, të tilla si acidet yndyrore, proteinat dhe mineralet. Fara e susamit, për shembull,  dallohen nga përmbajtja e tyre e kalciumit. Përveç farave te susamit, zgjidhni farat e  kungullit, lulediellit, lirit, etj. Përdorini ato për të pasuruar menune, për të përgatitur bukën, lengjet e shtryllura ne frulator me qumësht  dhe me perime te ndryshme si një meze të lehtë,me salcra te ndryshme   për makarona dhe për të pasuruar piatancat tuaja të preferuara. 

7) Bajamet dhe frutat e thata 

Për një meze të lehtë e të shëndeteshme e kombinuar me fara e fruta të shëndetshme të thata, dhe ne kete rast nje referencë e  veçantë shkon  për lajthit, arrat dhe bajamet. Bajamet janë një burim i pasur i kalciumit dhe vitaminës E, si dhe magneziumit. Për përmbajtjen e tyre  me magnez  bajamet  rekomandohet veçanërisht për ata që vuajnë nga stresi, lodhja, dhe sindromi premenstrual. Një perdorim  i vogël i bajameve  në ditë kontribuon për nevojat tona te proteinave. 

8) Perimet gjethegjerë 

Perimet me gjethe janë ndër ushqimet që ne të gjithë duhet të mësojnë qe ti konsumojme sa më shumë, për vetite  e tyre të pasura me vitamina dhe minerale . Mënyra më e lehtë për të pasuruar dietën tonë me perime me gjethe jeshile janë përgatitja e sallatrave dhe shtimi i tyre në medodat e shtrylljeve te lengjeve ne frulator  e kombinuar me fruta te ndryshme fruta. 

9) Ginger ose xhenxhefili


Ginger (Zingiber officinale) është një bimë barishtore me origjinë lindore. Në kuzhinë si dhesi kure popullore natyrore ju mund ta  përdorni ate të freskët ose të thate si  dhe të reduktuar në pluhur. Ginger ndihmon në përmirësimin e tretjes, Redukton sensin kur na vjen per te vjelle  dhe lehtëson  simptomat e ftohjes, zbutur fyt i lënduar dhe kollitet. Ne kuzhine mund te perdoret si nje erze ne fpergatitjen e suprave . 

10) Drithërat 

Është mirë të mësojnë të ndryshojme dhe   konsumin tonë të drithërave dhe të zgjedhin  drithëra të veçanta duke i  futur ne menune  tonë këto ushqime. Kështu rruge e lire dritherave si  grurit  elbi, thekra dhe orizi  etj...

10 Ushqimet qe mund te konsumojme cdo dite per nje diete te mire

Dëshironi të ndiqni një dietë të shëndetshme por nuk e dini  ku të filloni?


 Ju mund të përpiqeni për të sjellë ne tavolinen tuaj  disa ushqime me përmbajtje të lartë  vetish e elementesh  te dobishem, të tilla si perimet me gjethe jeshile, drithërat në kokërra, si xhenxhefili, shafrani i Indisë, lakra dhe mollët qe jane të njohura gjerësisht nga te gjithe . Ju do të plotësoni substancat ushqyesve thelbësore për trupin dhe kjo do të sjelle  përfitimin e nevojshem per  shëndetin tuaj. 

Këtu janë disa ushqime që duhet të hahet më shpesh. 

1) Sharfani  i Indisë 


Shafran i Indisë është një produkt i vërtetë i shëndetit. Pasuroni  dietën tuaj të përditshme me shafran te Indisë . Në fakt, shafrani i Indisë, me aromën e tij delikate,  përshtatet për t'i dhënë ngjyra dhe shije shumë gatimeve. Për shembull, mund ta perdorni ate ne gatimet me permbajtje  orizi , kur perdoni lengje te shtryllura ne frulator , neper  supra , cajra ,ne gatimin e  bukës si  dhe shume  përdorimet duke e kombinuar ate me perime e ereza te shume llojshme . 


2) Molla 

Një mollë në ditë mban mjekun larg dhe mund të ruaj 8500 jete  në vit, për shkak të funksionit të saj mbrojtës nga iktusi dhe infarkti. Perberesit dhe vlerat ushqyese të pranishme në përbërjen e mollës e bëjne frutin me te kompletuar . Në një mollë jane te pranishme ne nje  ekuilibër të përsosur, uji, fibra, proteina, sheqerna natyrore të frutave dhe mineraleve . Molla ka veti diuretike dhe anti-anemike. Ajo gjithashtu ndihmon për të rregulluar funksionimin e zorrëve. 

3) Hudhër 

Hudhra nuk është vetëm një ushqim, por edhe një ilaç i vërtetë tradicional medicinal, ajo konsiderohet e dobishme për luftimin e çrregullime të shumta që mund të shqetësojne organizmin tonë. Për përdorim terapeutik, ajo duhet të merret çdo ditë të paktën katër gram hudhër, por shija e saje nuk është veçanërisht e këndshme për të gjithë. Në çdo rast, të konsumimit te hudhres  dhe në sasi të voglab ajo na  lejon neve  të gëzojmë vetite e saj të dobishme. 

4) Qepa 

Ashtu si hudhra, dhe qepa  eshte gjithmonë  konsideruar si një ushqim si dhe ajo është një ilaç natyral.Qepa ka veti antibacteriale dhe  anti-anemike. Nder te tjera ajo ndihmon funksionin e veshkave  dhe  ul nivelin e glukozës në gjak, një tipar ky i vecante që e bën të dobishme për diabetikët. Eshte nje nga mjekimet popullore me te vjetra e njohur per perdorim ne rastet e ftohjes  dhe gripit .Gjithashtu eshte shume e perdoreshme ne kuzhine sidomos ate te sallatrave .

5) Lakër dhe lulelakër 

Lakra  dhe lulelakra janë ndër perimet më ushqyese në botë. Familja e lakres, në përgjithësi, ka veti të rëndësishme anti-inflamatore. Inflamacioni është shkaku kryesor i sëmundjeve të tilla si artriti, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet autoimune, të cilat mund të lidhen me të ushqyerit e dobët. Më mirë pra bollëk me këto perime, sidomos kur ata janë në sezon. 

6) Farat

Farat e shëndetit janë të pasura me elemente ushqyes të rëndësishm, të tilla si acidet yndyrore, proteinat dhe mineralet. Fara e susamit, për shembull,  dallohen nga përmbajtja e tyre e kalciumit. Përveç farave te susamit, zgjidhni farat e  kungullit, lulediellit, lirit, etj. Përdorini ato për të pasuruar menune, për të përgatitur bukën, lengjet e shtryllura ne frulator me qumësht  dhe me perime te ndryshme si një meze të lehtë,me salcra te ndryshme   për makarona dhe për të pasuruar piatancat tuaja të preferuara. 

7) Bajamet dhe frutat e thata 

Për një meze të lehtë e të shëndeteshme e kombinuar me fara e fruta të shëndetshme të thata, dhe ne kete rast nje referencë e  veçantë shkon  për lajthit, arrat dhe bajamet. Bajamet janë një burim i pasur i kalciumit dhe vitaminës E, si dhe magneziumit. Për përmbajtjen e tyre  me magnez  bajamet  rekomandohet veçanërisht për ata që vuajnë nga stresi, lodhja, dhe sindromi premenstrual. Një perdorim  i vogël i bajameve  në ditë kontribuon për nevojat tona te proteinave. 

8) Perimet gjethegjerë 

Perimet me gjethe janë ndër ushqimet që ne të gjithë duhet të mësojnë qe ti konsumojme sa më shumë, për vetite  e tyre të pasura me vitamina dhe minerale . Mënyra më e lehtë për të pasuruar dietën tonë me perime me gjethe jeshile janë përgatitja e sallatrave dhe shtimi i tyre në medodat e shtrylljeve te lengjeve ne frulator  e kombinuar me fruta te ndryshme fruta. 

9) Ginger ose xhenxhefili


Ginger (Zingiber officinale) është një bimë barishtore me origjinë lindore. Në kuzhinë si dhesi kure popullore natyrore ju mund ta  përdorni ate të freskët ose të thate si  dhe të reduktuar në pluhur. Ginger ndihmon në përmirësimin e tretjes, Redukton sensin kur na vjen per te vjelle  dhe lehtëson  simptomat e ftohjes, zbutur fyt i lënduar dhe kollitet. Ne kuzhine mund te perdoret si nje erze ne fpergatitjen e suprave . 

10) Drithërat 

Është mirë të mësojnë të ndryshojme dhe   konsumin tonë të drithërave dhe të zgjedhin  drithëra të veçanta duke i  futur ne menune  tonë këto ushqime. Kështu rruge e lire dritherave si  grurit  elbi, thekra dhe orizi  etj...