XHenxhefilli ose gingeri (zingiber officinale)


Ne kete shoqeri tonen multikulturale duhet te te kete ndodhur te provosh tipe te ndryshme gatimesh dhe kuzhinash ,te ndryshme nga
ajo e jona ,dhe sigurisht kemi zbuluar se si ne disa tradita gjejme  perdorim dhe shije me ereza te ndryshme dhe nganjehere dhe pikante. Nuk eshte thjesht vetem nje menyre per ti dhene shije ushqimeve ,por nje integrim korrekt per ti bere produktet ushqimore te treteshme ,si dhe largimin e bezdiseshem te efekteve te  fermentimit si rrjedhoje e ushqimeve te ngrohta tropikale e subtropikale .

Xhenxhefili ben pjese ne keto lloje ,shume i perdorshem dhe i shendeteshem .Dhe ne realitet duke e prere mund te veme re nje pjese te bute  tuli dhe me fibra ,nje profum e nje shije te mire .Mund te konsumohet i fresket direkt e ne pjatat tona ,ose mund te perdoret ne forme pluhuri .
Ai mund te perdoret duke u konsumuar me mish e me peshk ndihmon nivelet fermentative si ate gastrike ashtu dhe ate te zorreve .
 Keshillohet ne pergjithesi per problemet e stomakut ,kur ke sekelldi per te vjella,veshtiresi tretje ,si dhe djegje te stomakut . 
Mund te perdoret per te parandaluar te vjellat nga udhetimi ,favorizon sekrecionin e peshtymes ne menyre qe te aktivizoje para tretjen e ushqimeve pergjate pertypjes .Kjo rrenje tregon te mirat e saje dhe ne nivelin e qarkullimit te gjakut .Ngroh dhe pastron gjakun ,ul kolesterolin ,dhe lufton semundjet e ftohjes .Keshillohet dhe ne rastet e artritit dhe problemeve muskulare . 

Perdorimi ne natyropatia : nje luge xhenxhefil ne nje banje te ngrohte krijon nje aksion revulsiv duke ngrohur organizmin nga thellesia  dhe duke  lejuar ne siperfaqe gjakun e oksigjenuar.Ne dimer eshte nje metode qe parandalon semundjet e ftohjes ,duke pastruar toksinat .


loading...