Halaman

    Social Items

Perberesit e miresise ne permbajtjen e bimes se sojes jane izoflavonet ,te cilat gjenden ne sasi te konsiderueshme ne te gjitha produktet me baze soje (bathet,dritherat,qumshti,djathrat).


Izoflavonet ngjajne me estrogjenet ,hormonet femerore ,dhe nganjehere quhen ndryshe fito esterogjene (hormone vegjetale).
Fitoesterogjenet mbrojne ne pjesen me te madheve te rasteve tumoret qe varen nga hormonet ,sic eshte kanceri i gjirit dhe ai i prostates .Mekanizmi i veprimit te tyre  eshte i thjeshte :ato lidhen me receptoret e estrogjeneve dhe duke i zene vendin , i ndalojne hormoneve qe te bashkeveprojne me qelizat.Studime te shumta te kryera kane treguar se kush konsumon te pakten 50 gram ne dite soje ul rrezikun e kancerit ne gji .Jo te gjitha studimet ama japin rrezultate analoge . Spjegimi me i mundeshem mund te ishte se pervec sasise te perditeshme te sojes ,ndikon se dhe kur ky konsumim fillon .Ne fakt duhet filluar qe ne moshe te hereshme ,(qe ,e re ,) ne menyre qe efekti mrojtes mbi qelizat e gjoksit te krijoje nje sistem mbrojtes.


Soja kunder kancerit

Perberesit e miresise ne permbajtjen e bimes se sojes jane izoflavonet ,te cilat gjenden ne sasi te konsiderueshme ne te gjitha produktet me baze soje (bathet,dritherat,qumshti,djathrat).


Izoflavonet ngjajne me estrogjenet ,hormonet femerore ,dhe nganjehere quhen ndryshe fito esterogjene (hormone vegjetale).
Fitoesterogjenet mbrojne ne pjesen me te madheve te rasteve tumoret qe varen nga hormonet ,sic eshte kanceri i gjirit dhe ai i prostates .Mekanizmi i veprimit te tyre  eshte i thjeshte :ato lidhen me receptoret e estrogjeneve dhe duke i zene vendin , i ndalojne hormoneve qe te bashkeveprojne me qelizat.Studime te shumta te kryera kane treguar se kush konsumon te pakten 50 gram ne dite soje ul rrezikun e kancerit ne gji .Jo te gjitha studimet ama japin rrezultate analoge . Spjegimi me i mundeshem mund te ishte se pervec sasise te perditeshme te sojes ,ndikon se dhe kur ky konsumim fillon .Ne fakt duhet filluar qe ne moshe te hereshme ,(qe ,e re ,) ne menyre qe efekti mrojtes mbi qelizat e gjoksit te krijoje nje sistem mbrojtes.