Halaman

  Social Items

Rimedi per la Sinusite
Sinusiti eshte nje proces inflamator ,akut ose kronik i zgavrave te hundes.Behet fjale ne menyre precize per rinosinusitin kur inflamacioni perfshin mukozat nazale (te hundes).Sinusiti ne pergjithesi shkaktohet nga sulmet bakteriale ose virale, por dhe alergjite mund te jene nje nga shkaktaret.Simptomat qe dallojne sinusitin jane:kongjestioni nazal(hunde te bllokuara) alitosi,dispnea,temperatura,sy te fryra,rrufa dhe kolla.


(Materiali i publikuar ka si per qellim informimin dhe keshillimin e kurave te nivelit te pergjitheshem  por kurre sesi nuk zevendesojne mendimin e mjekut perkates ose specialisteve  sanitare te sektorit qe kane ne kujdesje pacientin.)

Cfare duhet bere 


 • Beni lavazhe ne menyre frekuente me fiziologjik:zgjidhjet e mundeshme te kripes zevendesojne nje kure te efekteshme per heqjen e muco akumulatosi ne zgavrat e hundes.
 • Perdorni nje umidifikator (paisje per te mbajtur ajrin e lagur) ambienti , i nevojshem per te reduktuar rrezikun e sinusitit dhe semundjet e rrugeve te frymemarrjes.
 • Lani shpesh duart
 • Mos i vendos duart ne goje
 • Flini ne pozicion te ngritur ,ne kete menyre lehtesohet frymemarrja
 • Shfryni dhe pastroni shpesh hundet me facoleta nje perdorimshe
 • Pini shume lengje dhe mbi te gjitha te jene te ngrohta
 • Mbuloni hunden dhe fytin para se te dilni nga shtepia
 • Evitoni ne menyre te mundeshme ndryshimet radikale te temperatures 
 • Jepini mundesi fuqizimi sistemit imunitar te trupit 
 • Qendroni te shtrire ne shtrat 
Cfar nuk duhet bere


 • Te frekuhentohen ambiente te ndotura
 • Pirja e duhanit
 • Perdorimi i pijeve alkolike
 • Marrja dhe perdorimi i farmakeve pa pershkrimin dhe receten e mjekut 
 • Perdorimi per nje kohe te gjate i antistaminikeve dhe korticosteroideve
 • Gelltitja e gelbazeve
Cfare duhet ngrene

 • Te ndiqet nje diete e shendeteshme dhe e bilancuar 
 • Marrja me shumice e frutave dhe e perimeve dhe per me teper ushqime te pasura me antioksidante si (vitaminaC vitamina E) 
 • Pirja e lengjeve te ngrohta (cajrat ,suprat,qumeshti)
Cfare nuk duhet ngrene 

 • konsumimi i perberesve me permbajtje alkoli ,sepse mund te keqesojne enjtjen e mukozes nazale
 • Shmangia e kafese dhe derivateve te saje ,duket se keto produkte keqesojne pacientin e goditur nga sinusiti dhe e cojne ate ne  dehidratim.

Kura e mjekime popullore 


 mjekimet popullore natyrore për sinusitin do të synojnë në uljen e inflamaciont të ngarkesës së sinuseve . Kurat natyrore, ndryshe nga ato farmakologjike, nuk kane nje  veprim te menjehershem por perdorimi i tyre ne menyre konstante krijon mundesine e eleminimit te pjeses me te madhe te ilaceve sintetike . 


Disa nga bimet  ndihmuese si dhe vetite qe ato kane  ne kete rast  jane si me poshte te renditura 

 • Basili (Ocimum Basilicum L.) → përdorur, në këtë rast, për kurimin  anti-inflamator

 •  Eucalipti (Eucalyptus globulus Labill) → anti-inflamator, ekspektorant,e balsamik 

 • Nenexhiku (Mentha piperita) → balsamic, lufton rrufën e katarrin 

 • Rozmarinë (Rosmarinus officinalis) → balsamic, expektorant, anti-oxidant

 • Portokalli hidhur (var Citrus aurantium) → eshte dezinfektues, anti-inflamator, decongestant 
KURA të tjera natyrore: 

 • Propolisi → antimikrobial, antifungal, antivirale (kundra mikrobeve ,mykut,dhe atyre te frymemarrjes)
Te gjitha bimet mund te perdoren ne forme cajrash ose infuzesh 


Sinusiti: cfare eshte si ta trajtojme ate me ndihmen e bimeve mjekesore

Rimedi per la Sinusite
Sinusiti eshte nje proces inflamator ,akut ose kronik i zgavrave te hundes.Behet fjale ne menyre precize per rinosinusitin kur inflamacioni perfshin mukozat nazale (te hundes).Sinusiti ne pergjithesi shkaktohet nga sulmet bakteriale ose virale, por dhe alergjite mund te jene nje nga shkaktaret.Simptomat qe dallojne sinusitin jane:kongjestioni nazal(hunde te bllokuara) alitosi,dispnea,temperatura,sy te fryra,rrufa dhe kolla.


(Materiali i publikuar ka si per qellim informimin dhe keshillimin e kurave te nivelit te pergjitheshem  por kurre sesi nuk zevendesojne mendimin e mjekut perkates ose specialisteve  sanitare te sektorit qe kane ne kujdesje pacientin.)

Cfare duhet bere 


 • Beni lavazhe ne menyre frekuente me fiziologjik:zgjidhjet e mundeshme te kripes zevendesojne nje kure te efekteshme per heqjen e muco akumulatosi ne zgavrat e hundes.
 • Perdorni nje umidifikator (paisje per te mbajtur ajrin e lagur) ambienti , i nevojshem per te reduktuar rrezikun e sinusitit dhe semundjet e rrugeve te frymemarrjes.
 • Lani shpesh duart
 • Mos i vendos duart ne goje
 • Flini ne pozicion te ngritur ,ne kete menyre lehtesohet frymemarrja
 • Shfryni dhe pastroni shpesh hundet me facoleta nje perdorimshe
 • Pini shume lengje dhe mbi te gjitha te jene te ngrohta
 • Mbuloni hunden dhe fytin para se te dilni nga shtepia
 • Evitoni ne menyre te mundeshme ndryshimet radikale te temperatures 
 • Jepini mundesi fuqizimi sistemit imunitar te trupit 
 • Qendroni te shtrire ne shtrat 
Cfar nuk duhet bere


 • Te frekuhentohen ambiente te ndotura
 • Pirja e duhanit
 • Perdorimi i pijeve alkolike
 • Marrja dhe perdorimi i farmakeve pa pershkrimin dhe receten e mjekut 
 • Perdorimi per nje kohe te gjate i antistaminikeve dhe korticosteroideve
 • Gelltitja e gelbazeve
Cfare duhet ngrene

 • Te ndiqet nje diete e shendeteshme dhe e bilancuar 
 • Marrja me shumice e frutave dhe e perimeve dhe per me teper ushqime te pasura me antioksidante si (vitaminaC vitamina E) 
 • Pirja e lengjeve te ngrohta (cajrat ,suprat,qumeshti)
Cfare nuk duhet ngrene 

 • konsumimi i perberesve me permbajtje alkoli ,sepse mund te keqesojne enjtjen e mukozes nazale
 • Shmangia e kafese dhe derivateve te saje ,duket se keto produkte keqesojne pacientin e goditur nga sinusiti dhe e cojne ate ne  dehidratim.

Kura e mjekime popullore 


 mjekimet popullore natyrore për sinusitin do të synojnë në uljen e inflamaciont të ngarkesës së sinuseve . Kurat natyrore, ndryshe nga ato farmakologjike, nuk kane nje  veprim te menjehershem por perdorimi i tyre ne menyre konstante krijon mundesine e eleminimit te pjeses me te madhe te ilaceve sintetike . 


Disa nga bimet  ndihmuese si dhe vetite qe ato kane  ne kete rast  jane si me poshte te renditura 

 • Basili (Ocimum Basilicum L.) → përdorur, në këtë rast, për kurimin  anti-inflamator

 •  Eucalipti (Eucalyptus globulus Labill) → anti-inflamator, ekspektorant,e balsamik 

 • Nenexhiku (Mentha piperita) → balsamic, lufton rrufën e katarrin 

 • Rozmarinë (Rosmarinus officinalis) → balsamic, expektorant, anti-oxidant

 • Portokalli hidhur (var Citrus aurantium) → eshte dezinfektues, anti-inflamator, decongestant 
KURA të tjera natyrore: 

 • Propolisi → antimikrobial, antifungal, antivirale (kundra mikrobeve ,mykut,dhe atyre te frymemarrjes)
Te gjitha bimet mund te perdoren ne forme cajrash ose infuzesh