Halaman

    Social Items

Azma eshte nje patologji kronike ne ngarkim te mushkerive ,e karakterizuar nga nje shtrengim i rrugeve te ajrit me pasoja ose veshtiresi frymemarrje .


Azma alergjike dhe jo alergjike 

Rreth 70% e rasteve te azmes eshte e natyres alergjike dhe shkaktohet nga reaksioni i nje ose me teper faktoreve natyrore ( sic jane pushrat e luleve deri nga derivatet e kafsheve )si dhe natyrisht nga faktore provokues te tjere  .Dhe njehere qe pacienti percakton llojin e tipin e alergjise  te cilat i shkaktojne krizat alergjike  ,pacienti duhet te evitoje me doemos kontaktin me substancat e perfshira.Dhe jo pak rradhe nga kjo perkujdesje pacienti permireson kontrollin e  simptomave te azmes.

Azma jo alergjike 

eshte nje variant patologjie ne te cilen eshte e veshtire ose e pamundur te idividualizosh,  nje allergjen pergjegjes per simptomat .Ne keto paciente duket sikur ekziston nje komponent i skarsuar alergjik qe provokohet nga faktore te panumert :si infeksionet e rrugeve te frymemarrjes  faktore te ndryshem irritues,dhe ne disa raste edhe nga kushtet psikologjike .Duket se luajne nje rol te rendesishem edhe shkaqet gjenetike .Ne disa raste te tjera faktoret provokues mund te jene ilacet jo te pershtatshme me trupin e pacientit.

Shkaqe provokuese dhe faktore rreziku

Ajri i ftohte ,tymi ,te ftohurat ,mundimi dhe stresi jane nga faktoret me te pergjitheshem qe mund te shkaktojne kriza ose te perkeqesojne simptomat .
Shkaqet e azmes jane te shumta  dhe mund te kene nje origjine te dyfishte :per shembull mund te jete ai gjenetik si dhe ambiental ,keto faktore bashkeveprojne me njeri tjetrin  dhe sjellin nje rreagim me te forte te krizes azmatike. 

Azma bronkiale eshte nje nga patologjite me te shpeshta ne bote .Sipas organizates boterore te shendetesise ,azmatiket jane ne te gjithe boten 100 deri 150 milion .Dhe sipas global initiative personat e semure nga kjo semundje arrijne ne 300 milione njerez ,dhe nder keto 1 nder 20 jane europiane .

Kurat natyrale  


Ribes nigrum eshte nje antistaminik natyral

eshte nje bime e gjate rreth 1.8 metra duket si rrushi i zi eshte pa fara  e cila e ka prejardhjen nga europa dhe shkon nga britania e madhe deri ne azi ,bima i rreferohet  ngjashmerise se manaferrave te zeza pasi duket si ajo, eshte e lengeshme dhe behet ne fund te korrikut .Frutet jane aromatike  dhe te pasura me vitamine C  

Eshte nje kure mjekesore popullore per te gjitha sindromat alergjike acute dhe inflamatore ,ne nivelin e mukozave te brendeshme.Me plot bindje thuhet se sjellja e kesaj bime eshte e ngjashme me ate te kortizonit ,duke stimuluar cortecia surrenalica ne prodhimin e   kortizolitdhe per kete motiv eshte e perdorshme ne rastet e bronkiteve kronike si dhe azmes se natyres alergjike .
MENYRAT E PERDORIMIT :Konsumimi i tyre si dhe zierja ne forme caji 


Duke qene nje kure natyrale ( dhe sic dihet natyra ka kohet e saj)Ribes reagon pak me ngadale ne krahasim me ilacet antistaminike  dhe keshillohet te perdoret per me teper kohe dhe ne menyre konstante .Ama duhet thene se ka avantazh se nuk jep efekte anesore ! Per ke perdor kete bime per problemet alergjike do te ishte e keshillueshme evitimi ose te pakten reduktimi i produkteve qe permbajne istaminen ,kjo per ti dhene me teper mundesi perbersit glicerik  qe te zhvilloje me mire detyren e tij.Behet fjale per produkte ushqimore si cokollata ,djathi dhe disa lloje peshku ,si dhe pijet birra e vera .Azma bronkiale e alergjike: mjeksia popullore

Azma eshte nje patologji kronike ne ngarkim te mushkerive ,e karakterizuar nga nje shtrengim i rrugeve te ajrit me pasoja ose veshtiresi frymemarrje .


Azma alergjike dhe jo alergjike 

Rreth 70% e rasteve te azmes eshte e natyres alergjike dhe shkaktohet nga reaksioni i nje ose me teper faktoreve natyrore ( sic jane pushrat e luleve deri nga derivatet e kafsheve )si dhe natyrisht nga faktore provokues te tjere  .Dhe njehere qe pacienti percakton llojin e tipin e alergjise  te cilat i shkaktojne krizat alergjike  ,pacienti duhet te evitoje me doemos kontaktin me substancat e perfshira.Dhe jo pak rradhe nga kjo perkujdesje pacienti permireson kontrollin e  simptomave te azmes.

Azma jo alergjike 

eshte nje variant patologjie ne te cilen eshte e veshtire ose e pamundur te idividualizosh,  nje allergjen pergjegjes per simptomat .Ne keto paciente duket sikur ekziston nje komponent i skarsuar alergjik qe provokohet nga faktore te panumert :si infeksionet e rrugeve te frymemarrjes  faktore te ndryshem irritues,dhe ne disa raste edhe nga kushtet psikologjike .Duket se luajne nje rol te rendesishem edhe shkaqet gjenetike .Ne disa raste te tjera faktoret provokues mund te jene ilacet jo te pershtatshme me trupin e pacientit.

Shkaqe provokuese dhe faktore rreziku

Ajri i ftohte ,tymi ,te ftohurat ,mundimi dhe stresi jane nga faktoret me te pergjitheshem qe mund te shkaktojne kriza ose te perkeqesojne simptomat .
Shkaqet e azmes jane te shumta  dhe mund te kene nje origjine te dyfishte :per shembull mund te jete ai gjenetik si dhe ambiental ,keto faktore bashkeveprojne me njeri tjetrin  dhe sjellin nje rreagim me te forte te krizes azmatike. 

Azma bronkiale eshte nje nga patologjite me te shpeshta ne bote .Sipas organizates boterore te shendetesise ,azmatiket jane ne te gjithe boten 100 deri 150 milion .Dhe sipas global initiative personat e semure nga kjo semundje arrijne ne 300 milione njerez ,dhe nder keto 1 nder 20 jane europiane .

Kurat natyrale  


Ribes nigrum eshte nje antistaminik natyral

eshte nje bime e gjate rreth 1.8 metra duket si rrushi i zi eshte pa fara  e cila e ka prejardhjen nga europa dhe shkon nga britania e madhe deri ne azi ,bima i rreferohet  ngjashmerise se manaferrave te zeza pasi duket si ajo, eshte e lengeshme dhe behet ne fund te korrikut .Frutet jane aromatike  dhe te pasura me vitamine C  

Eshte nje kure mjekesore popullore per te gjitha sindromat alergjike acute dhe inflamatore ,ne nivelin e mukozave te brendeshme.Me plot bindje thuhet se sjellja e kesaj bime eshte e ngjashme me ate te kortizonit ,duke stimuluar cortecia surrenalica ne prodhimin e   kortizolitdhe per kete motiv eshte e perdorshme ne rastet e bronkiteve kronike si dhe azmes se natyres alergjike .
MENYRAT E PERDORIMIT :Konsumimi i tyre si dhe zierja ne forme caji 


Duke qene nje kure natyrale ( dhe sic dihet natyra ka kohet e saj)Ribes reagon pak me ngadale ne krahasim me ilacet antistaminike  dhe keshillohet te perdoret per me teper kohe dhe ne menyre konstante .Ama duhet thene se ka avantazh se nuk jep efekte anesore ! Per ke perdor kete bime per problemet alergjike do te ishte e keshillueshme evitimi ose te pakten reduktimi i produkteve qe permbajne istaminen ,kjo per ti dhene me teper mundesi perbersit glicerik  qe te zhvilloje me mire detyren e tij.Behet fjale per produkte ushqimore si cokollata ,djathi dhe disa lloje peshku ,si dhe pijet birra e vera .