Halaman

    Social Items

Osteopenia  eshte nje 

semundje qe ndikon ne

 reduktimin e mases kockore

 ,per shkak te nje mungese 

mineralesh brenda vete 

kockes.kjo patalogji jo 

domozdoshmerisht mund te 

te coje  ne ostoporoze,por

 sigurisht eshte nje faktor 

rreziku i cili mund te coje ne 

degradimin e semundjes .

Kjo mund te shikohet tek grate

 mbipeshe ,ne te cilat organi i 

melcise ka veshtiresi ne sintetizimin e vitamines D, e

 cila ndihmon ne forcimin e kockes dhe ne menyre te

 vecante "kalciumin".
Shkaqet e ostopenise mund te jene te ndryshme

 :traumat, pershembull ndikojne ne dobsimin dhe 

debulesen e kockave,gjithashtu faktor tjeter mund te

 jete dhe privimi i nje diete pa permbajtjen e 

elementeve esenciale si kalciumi.

Por gjithashtu nje faktor tjeter mund te jete dhe ai i

 nje origjine te trashegueshme ,por sidoqofte 

pergjithesisht eshte e lidhur me sistemin endokrin e 

metabolik mbi te gjitha  jo prodhimit te mire te 

hormoneve .


Ostopenia eshte shpesh asintonike dhe zbulohet

 nganjehere ne menyre te rastesishme nepermjet

radiografive ,por me kohen mund te paraqesi nje lodhje 

dhe mundim me manifestim te dhimbjeve te kembeve

Nuk egzistojne kura fikse qe bllokojne dhe sherojne 

 semundjen por vetem terapi persa i perket kesaj semundje,

 dhe duke mos e parandaluar mund te pecepitoje dhe

 evoloje deri ne osteporoze .

Per ta parandaluar eshte e rendesishme nje diete e

 ekuilibruar qe sjell nje sasi te caktuar kalciumi dhe vitamine 

D , si dhe ushtrimi i nje aktiviteti fizik i cili ndihmon fuqizimin

 e kockave .

Egzistojne gjithashtu dhe kura hormonale qe sigurisht qe

 duhet te keshillohen nga specialisti ,dhe qe kryhen mbas

 menopauzes si dhe ne fillimin e semundjes se ostoporozes .
Ne cdo rast eshte mire te rikujtohet se nuk duhet te

 mungojne ne tavolinen tone disa ushqime te vecanta per

 sjelljen e kalciumit e vitamines D .Behet fjale per djathrat si

 ato te fresketa ashtu dhe ato te stazhionuara ,peshk i kalter

 ,bajame ,arra, lajthi,laker e savojes, brokoli, fasule, 

karkaleca deti, spinaq, qumesht ,kos.Ne menyre specifike

 peshku  i cili ndihmon trupin ne stimulimin e vitamines D 

.Dhe per kete qellim eshte mire konsumimi i peshkut 

salmon ,pa harruar ushtrimet fizike qe sic e cilesuam kane 

nje rendesi te vecante per fuqizimin e kockes 

Ostopenia cfare eshte ,simptomat,kurat dhe alimentimi

Osteopenia  eshte nje 

semundje qe ndikon ne

 reduktimin e mases kockore

 ,per shkak te nje mungese 

mineralesh brenda vete 

kockes.kjo patalogji jo 

domozdoshmerisht mund te 

te coje  ne ostoporoze,por

 sigurisht eshte nje faktor 

rreziku i cili mund te coje ne 

degradimin e semundjes .

Kjo mund te shikohet tek grate

 mbipeshe ,ne te cilat organi i 

melcise ka veshtiresi ne sintetizimin e vitamines D, e

 cila ndihmon ne forcimin e kockes dhe ne menyre te

 vecante "kalciumin".
Shkaqet e ostopenise mund te jene te ndryshme

 :traumat, pershembull ndikojne ne dobsimin dhe 

debulesen e kockave,gjithashtu faktor tjeter mund te

 jete dhe privimi i nje diete pa permbajtjen e 

elementeve esenciale si kalciumi.

Por gjithashtu nje faktor tjeter mund te jete dhe ai i

 nje origjine te trashegueshme ,por sidoqofte 

pergjithesisht eshte e lidhur me sistemin endokrin e 

metabolik mbi te gjitha  jo prodhimit te mire te 

hormoneve .


Ostopenia eshte shpesh asintonike dhe zbulohet

 nganjehere ne menyre te rastesishme nepermjet

radiografive ,por me kohen mund te paraqesi nje lodhje 

dhe mundim me manifestim te dhimbjeve te kembeve

Nuk egzistojne kura fikse qe bllokojne dhe sherojne 

 semundjen por vetem terapi persa i perket kesaj semundje,

 dhe duke mos e parandaluar mund te pecepitoje dhe

 evoloje deri ne osteporoze .

Per ta parandaluar eshte e rendesishme nje diete e

 ekuilibruar qe sjell nje sasi te caktuar kalciumi dhe vitamine 

D , si dhe ushtrimi i nje aktiviteti fizik i cili ndihmon fuqizimin

 e kockave .

Egzistojne gjithashtu dhe kura hormonale qe sigurisht qe

 duhet te keshillohen nga specialisti ,dhe qe kryhen mbas

 menopauzes si dhe ne fillimin e semundjes se ostoporozes .
Ne cdo rast eshte mire te rikujtohet se nuk duhet te

 mungojne ne tavolinen tone disa ushqime te vecanta per

 sjelljen e kalciumit e vitamines D .Behet fjale per djathrat si

 ato te fresketa ashtu dhe ato te stazhionuara ,peshk i kalter

 ,bajame ,arra, lajthi,laker e savojes, brokoli, fasule, 

karkaleca deti, spinaq, qumesht ,kos.Ne menyre specifike

 peshku  i cili ndihmon trupin ne stimulimin e vitamines D 

.Dhe per kete qellim eshte mire konsumimi i peshkut 

salmon ,pa harruar ushtrimet fizike qe sic e cilesuam kane 

nje rendesi te vecante per fuqizimin e kockes