Mëllaga e bardhë


Rrënjët e prera, të qëruara 

dhe të thara, si dhe gjethet 

mëllagës ose mollohires 

shërbejnë si drogë. Bima


 zakonisht në zonat e ulëta,

 në vende më lagështi.

Droga përdoret kundër pezmatimit të rrugëve të


 frymëmarrjes dhe të fytit, për të lehtësuar nxjerrjen e

 gëlbazës; për të shpëlarë fytin dhe hundën; në pezmatime 

të rrugëve urinare dhe të zorrëve; në diarre.

Ndryshe nga çajrat e tjerë çaji i mëllagës së bardhë


 përgatitet duke e hedhur drogën në ujë të ftohtë. 1 lugë 

gjelle me drogë të grimcuar hidhen në një gotë ujë dhe 

përzierja lihet 6 orë. Pihen doza të tilla disa herë në ditë

. Njësoj përgatitet çaji për gargarë dhe bëhet gargarë disa

 herë në ditë. Çaji i rrënjëve mund të përgatitet dhe duke

 hedhur drogën e grimcuar në ujë të përvëluar.

Përdoren dhe lulet e mëllagës së madhe (Althaea rosea) si


 zbutëse në bronkit; si laksative të lehta; kundër kollës. Çaji i

 kësaj bime përgatitet duke zier 2 lugë gjelle lule në 1 gotë 

ujë. Pihen 2-3 doza të tilla në ditë.
loading...