Avocado nje kure popullore per parandalimin e semundjeve kardiovaskulare

Avocado nje frut tropikal i pasur me substanca ati oksidante mund te jete nje aleat i perkryer ne luften kunder fillimit te semundjeve kardiovaskulare .Jane keto rrezultatet e nje studimi te kryer prane 
Pennsylvania State University   te kordinuara nga dr Li Wang dhe nga doktoresha Penny Etherton .Studiuesit amerikane kane studiuar efektet e
nje variateti (shumellojshmerie ) te vecante te avocados , mbi nivelet e kolesterolit te nje grupi njerezish mbi peshe ose
obeze.Variateti ne fjale quhet "HASS "dhe mban emrin e nje postieri te los angelosit ,i cili pak a shume nje shekull te shkuar bleu  dhe solli nga Guatemala farat e kesaj bime  dhe krijoj nje plantacion ku dhe mori te drejten e mbajtjtjes se emrit dhe patenten per perdorim e shperndarje .

Per mbledhjen e rrezultateve te nevojshme shkencetaret ndane njerzit ne dy grupe .Ku grupi i pare cdo dite konsumoj frutin e avocados HASS ,kurse grupi i dyte ndoqi nje diete me permbajtje te ulet yndyrnash ,pa konsumuar frutin e avocados .Studiuesit kane mundur keshtu  te stabilizojne  se te dyja regjimet alimentare zvogelonin nivelet e kolesterolit ,por vetem ne individet qe kishin konsumuar frutin vihej re nje reduktim i ndjeshem i numrit te particelave te lipoproteines me nje reduktim ndjekes te faktorit te rrezikut kardiovaskular .Keshtu qe sipas afermimit te shkencetareve  del ne dukje se ka dicka unike ne frutin e avocados dhe permbajtjes se tijloading...