loading...

Bananja ky frut magjik dhe energjik
BANANANJA

“Kurrë mos i vendosni bananet në frigorifer”!.
Kjo është interesante.

Bananet përmbajnë tri lloje sheqeri natyral: sukrozën, fruktozen dhe glukozën e kombinuar me fiber (lloj substance). Bananja jep energji të qëndrueshme dhe substanciale.


Studimet e bëra kanë vërtetuar se konsumimi i vetëm dy bananeve ne dite jep mjaft energji për një veprimtari pune 90 minutëshe: bananja te jep shume energji
Mirëpo nuk është vetëm energjia ajo të cilën e ofron, bananja na ndihmon  që të jemi dhe të shëndetshëm. Ajo gjithashtu mund të na ndihmojë në mënjanimin- ose parandalimin e një numri të konsideruar të sëmundjeve 
Depresioni.
Sipas nje hulumtimi të kryer kohët e fundit  , në mes njerëzve që vuajne nga depresioni, shumica tyre e kanë ndier vetën më mirë kur kanë ngrënë banane.  Arsyea eshte se bananja përmban triptotin, një lloj proteine që shëndrrohet në serotonin, që është e njohur për të relaksuar njeriun,  duke përmirësuar disponimin dhe përgjithësisht njeriun e bën të ndihet më i lumtur.


PMS (Sindromi paramenstrual). Harroji pilulat-tabletat, haji bananet. Permbajtja me Vitamina B6  rregullon nivelet e glukozës së gjakut, të cilat ndikojnë në disponimin tuaj.

Anemia: E lartë-plot me hekur, bananja mund të stimulojë prodhimin e hemoglobinës në gjak dhe kështu ndihmon në rastet e anemisë.


Shtypja e gjakut
Kjo frutë unike tropikale është jashtëzakonisht e pasur me potasium, dhe  gjithashtu përmban  vlera të ulëta të kripes, duke e bërë atë nje mejt të përsosur për të luftuar presionin e gjakut. 


Fuqi e trurit:

200 studentë në Shkollën e Twickenham (Middlesex) kanë akumuluar forcë duke ngrënë  nje banane për mëngjes,  nje në pauzë dhe nje në drekë dhe kështu  (bananja) ndihmoje ne relaksimin dhe kalimin e stressit te provimeve te tyre. Hulumtimet kanë treguar se frutet e paketuara me potasium mund te ndihmojnë  nxënësit në mësim duke i bërë ata  më të vëmendshëm. 


Konstipacioni (kapsllëku). 
Perdorimi i  bananeve në dietë mund të ndihmojnë për të përmirësuar jashtëqitjen duke ndihmuar ne zgjidhjen e problemit pa pasur nevoje per përdorimin e laksativëve.

loading...