loading...

Fasulet: miqte e mbajtjes se peshes e hipertensionit

Fasulja eshte  një bime me prejardhje nga   Brazili dhe Argjentina , e cila u soll në Evropë nga Kristofor Kolombi . Në përgjithësi  hahet fara ose kokrra  e saje  , por mund te konsumohet dhe e tera si ne rastin e bishtajes  .


Fasulet kanë një përmbajtje të moderuar te proteinave ( 8-10 %), ajo eshte e pasur me shume fibra   minerale si  ( kalcium , kalium , fosfor , hekur , magnez , zink , bakër ) si  dhe vitamina B . Fasulet po  të konsumohen rregullisht  ndihmojë për të mbajtur peshën nen kontroll  si dhe gjithashtu  ndihmojne  për të neutralizuar  ' hipertensionin .
 Sipas studimeve të fundit amerikane thuhet se ,  ata të cilët konsumojne rregullisht  këte bime kanë një dispozitë më të lartë të fibrave  te  , kaliumit , magnezit, hekurit dhe bakrit në krahasim me ata që nuk i hane ato. Gjithashtu , konsumatorët e fasuleve kanë mesatarisht një peshë më të ulët ,e presion më të ulët. Rreziku i obezitetit reduktohet deri ne 20 % per ata qe e konsumojne. Fasulet janë një burim i mirë i proteinave dhe fibrave si dhe kane nje permbajtje të ulët të yndyrës dhe kolesterolit . Ato gjithashtu kanë një indeks të ulët glycemic , niveli i sheqerit në gjak është më i ulët se  sa  kur ju hani ushqime të tjera të tilla si bukë dhe makarona .
loading...