12 gabime qe duhen shmangur ne nje diete

Te vihesh ne diete sic e dini është e vështirë , dhe nganjëherë rezultatet janë të ngadalta për të arritur qëllimin tone  , duke rezultuar në zhgënjimin total . Por shpesh nënvlerësohen disa aspekte dhe ne bëjmë gabime që na bëjnë që të " vuajmë "pa qene e nevojshme .

Le të shohim se cilat janë gabimet më të zakonshme që behen  gjatë një dietë .


 1 ) Shmangja e mëngjesit

Mengjesi ështe vakti ' më i rëndësishëm i ditës . Një mëngjes i lehtë dhe me kalori ,duke u  ngrënë ngadalë , është hapi i drejtë për të filluar ditën me dietë .

2 ) Dieta e shpikur nga vete ne

Ne nuk jemi të gjithë të barabartë . Një dietë për të qenë efektive , ajo duhet të jetë e bere dhe e projektuar nga një dietolog duke marre parasysh shijet dhe gustot e secilit  prej nesh duke marrë parasysh shijet e çdo aktiviteti psiko- fizik , moshen si dhe mënyren e jetesës   . Pra ne pak fjale ,Çfarë është efektive për ju nuk mund të jetë për mua , kështu që  dietat nuk kalojne nga fjala ne fjale e goja gojes sic thuhet ndryshe  .

3 ) Agjërimi

Agjërimi ose mos ngrenia , në përpjekje për të përshpejtuar dietën nuk është një ide e mirë . Thjesht na ben neve me te uritur per te arritur  vaktin  tjetër , duke deshiruar ushqimin  me më tepër lakmi . Agjërimi për shumë veta ngadalëson  metabolizmin baze si dhe humbjen e  peshes .

4 ) Pirja e ujit

Uji ndihmon për të pastruar trupin nga toksinat  dhe , e lidhur me konsumin e fibrave , ndihmon për të rritur ndjenjën e ngopjes .

5 ) Zevendeso buken  bukën me Crackers & dhe biskota

Në kundërshtim me atë që ju mund të mendoni biskotat dhe crackersat ,jane shume me teper kalorike se sa buka  . 100 gram bukë ka rreth 280 kcal (kilokalori) dhe 100 gram biskota ose krakersa  (te  pakripura ) rreth 440-450 kcal . Në te  shumten e rasteve përmbajnë yndyrna të cilat janë të dëmshme për trupin tonë pra me mire konsumit te bukes se sa biskotave e patatinave shume kalorike .

6 ) Nënvlerësimi i kalorive të  disa ushqimeve të caktuara

Ne shpesh krijojme konfuzion mes sasise  së ushqimit dhe vlerës aktuale ushqyese . Frutat , për shembull , jane shumë te shëndetshme , por edhe kalorike . Për këtë arsye ne nuk duhet të abuzojmë , por duhet të konsumohen në pjesë të vogla dhe rregullisht .

7 )  Heqja  dorë nga  brumërat

Në një dietë të ekuilibruar siç është ajo Mesdhetare per shembull , karbohidratet duhet të sigurojë 55% të kërkesave të përditshme të energjisë . Nëse jo , trupi ynë do të kërkojë sheqerna menjëherë dhe ne mund të joshemi për të ngrënë një tortë .

8 ) Të shmangen të gjitha ëmbëlsirat

Konsumimi ne sasi  shume i vogel i tyre me e mira qe mund te thuhet ne kete rast  .


9 ) Eliminimi i ushqimeve pa i zëvendësuar ato me të tjera

Është shumë e rëndësishme  heqja e  atyre ushqimeve të dëmshme , por duke i zëvendësuar ato me opsione te tjera të shëndetshme . sepse Mënyra  dramatike e  reduktimit te  kalorive  të përditshme do te ngadalësonte  metabolizmin tuaj dhe djegur më teper kalori se sa duhet. Në këtë mënyrë , kur ndalojme dieten  ,gjendemi perballe rrezikut  e shtimit te peshës përsëri .

10 ) Hani perime si një pjatë e dytë

Fasule, bizele , thjerrëza dhe bishtajore të tjera janë të pasura me proteina bimore dhe për këtë arsye ato jane dhe mbahen si një alternativë e besueshme e mishit , peshkut , qumështit dhe vezëve .  

11 ) Bërja e shumë sakrificave

Në një dietë , hypocalorice eshte nganjehere me mire mos eleminimi  plotësisht ushqimeve që na pëlqejne , nese se jo  ne rrezikojmë  nje dështim . Është e mjaftueshme që thjesht të reduktohet  sasia .

12 ) Pas dietes ,kujdes rivendosja e  zakoneve  te vjetra të ngrenies

Pavarësisht  dietës hiperkalorike , dhe mbas saj eshte e keshillueshme mos tejkalimi ne ngrenie .

loading...