Yoga redukton stresin ne pacientet me tumor ne gji

Yoga  Konfermohet si nje ndihme e rendesishme per grate qe perballen me  tumorin ne gji . Te kesaj ideje dhe qe e mbeshtesin ate fuqimisht ishin shkencetaret e kerkuesit e University of Texas’ MD Anderson Cancer Centre,
(universiteti i teksasit qendra per kancerin MD Anderson ). Sipas te cileve praktikimi i Yogas do te furnizonte e do te mbeshteste regullimin e kortisolit, hormon ky i lidhur me stresin,keshtu qe kjo do te sillte permiresimin e qualitetit te jetes se pacienteve qe i jane nenshtruar radioterapise .
Te praktikosh  yogan, edhe nepermjet disa pozicioneve te thjeshta per fillestare mund te paraqese jo vetem thjesht nje menyre per te rikuperuar energjite pas sherimit te semundjes  ,por dhe  ndihmon shume organizmin gjate fazes se terapise .
Ajo konsiderohet jo thjesht si nje grup levizjesh e ushtrimesh fizike te kombinuara per te relaksuar muskujt  por yoga nderhyn ne pergjigjen e organizmit kundra veshtiresive te perditeshme,duke i dhene nje impuls te ri per te superuar ate ane ne vecanti anen stresuese .
Kjo pergjigje u mor pas nje testimi qe ju be  191 grave qe kishin tumor ne gji , ku gjysma e tyre ju nenshtrua terapise e mesimeve  te yogas ndersa te tjerat u moren me ushtrime normale fizike .  sesionet  kane pasur nje zgjatje kohore prej nje ore tre  dite ne jave  per rreth gjashte jave  kjo gje ndodhi pergjate periudhes radioterapike.Sic shpjegon  Lorenzo Cohen, kerkues prane  University of Texas’ MD Anderson Cancer Centre:
Te kombinosh mendjen me trupin gjate nje praktike te yogas ,eshte padyshim dhe shume i qarte nje potencial i madh per te ndihmuar pazientet qe te perballojne veshtiresite psikosociale e fizike te asocuara ne trajtimin e jetes pas tumorit ,dhe jo vetem thjesht ushtrimeve fizike qe gjithesesi jan shume te mira.
Nder avantazhet o ofruara ne praktikimin e yogas nuk eshte vetem thjesht stresi me nje ndjesi reduktimi te nivelit te  kortisolit , por dhe nje predispozicion me i madh drejt semundjes ,duke e perballuar ate me me teper force shpirti dhe energjie .
Nje eksperience kjo pra e yoges ne gjendje qe te jape nje mbeshtetje per reduktimin e sencit te mundimit ,sic shpjegon pra  Cohen  i gazetes onkologjia klinike .
loading...