Ushqyerja me domate ,nje ndihme natyrale per ndalimin e tumorit ne gji

Ndihma dhe kura natyrale e domateve eshte e rendesishme edhe ne neutralizimin e tumorit ne gji . Ne mbeshtetje te kesaj teze  ishin kerkuesit Rutgers State University of New Jersey,ne USA,qe konfirmojne se duhet  nje  konsum i  rregullt i domates  i cili  mund te garantoje nje aktivitet te rendesishem kunder carcinoma mammario.

Domatja mund te influenzoje  ne menyre specifike metabolizmin  hormonal e cila rregullon  prezencen  e yndyrnave  dhe sheqererave ,mbi te gjitha tek grate qe gjenden ne periudhen e pas menopauzes . Gjate studimit u vu theksi mbi diferencen  e konsumit te domates  e asaj te sojes e cila shpesh eshte e keshillueshme  ne kete faze te ciklit vital femeror .
Studimi amerikan u zhvillua ne dy faza te ndryshme , e para ishte studimi i sojes ne prezencen e gjakut  dhe e dyta ishte se kush mund te ishin efektet e prodhuara nga domatja. Cdo perudhe u llogarit  ne uljen dhe heqjen e e dozave te ndryshe te konsumimit  te ketyre produkteve  ,dhe cdo dite u sigurua marrja e nje doze te caktuar 25 mg  licopene (perberes ky qe gjendet si ne sojen ashtu dhe ne domaten).
Sipas asaj qe u publikua ne revisten "rivista Journal of Clinical Endocrinology" vlerat e gjakut ne 70 gra  te perfshira ne kete studim evidentuan se nga pikpamja  e prezences se  adinopectines, domatet sollen nje  shtese benefiti (miresie)  prej rreth  9%, ndersa ne te kundert soja sillte zbritje te ketyre vlerave.

Shtimi i konsumit te produkteve ushqimore me baze domaten  mund te sjelli ne menyre  te avantazhuar  perqendrimet  drejt  adiponectines gje qe mungon tek grate pas menopauzes  dhe rrit rezikun e tumorit ne gji vecanerisht tek ato gra qe jane mbi peshe ose obeze .
Rruge e lire pra konsumimit te domateve  per grate , ashtu si dhe duhet te shtohet   prezenca e konsumimi  i  frutave dhe perimeve ne dietat tuaja.Ushqyerja me fruta e me perime te cilat jane te pasura me vitamina ,minerale dhe substanca fitokimike si per shembull likopeni,qe transmeton e sjell miresi e benefite domethenese gje kjo qe mund te sillte favorizimin per ndalimin e kancerit ne gji qe eshte gjithmone e me shume ne rritje.
loading...