Te marresh rreze dielli bashke me vitaminen D ul rrezikun e sulmeve kardiakeUshqime te pasura me vitamine D dhe drita e diellit kunder parandalimit te semundjeve kardiovascolare. Ne mbeshtetje te kesaj teze ishte nje studim italian i udhehequr nga  Dr.ssa Monica Vendoia,kerkuese shkencore prane universitetit te novares , qe paraqiti  keto dite punen e saj  gjate nje takimi te kolegjit amerikan te kardeologjise ne Washington.

Sipas konfirmimeve te bera nga kerkuesja italiane mungesa e vitamines D mund te provokonte  nje shtim te rrezikut te patologjive  kardiake ,semundjet e  arterieve koronare si dhe semundje te tjera kardiovaskolare  deri ne  32% ne krahasim me ata qe kane nivelet ne normen normale .
Efektet e mungeses se vitamines D jane studiuar e vleresuar me tej ,duke analizuar sasine e permbajtjes ne gjak ne 1484 paciente te perfshire ne kete studim (te gjithe paciente me probleme kardiake ),  ne relazion te shqetesimeve qe kane pasur . Dhe me ata qe merrnin nivele te ulta te kasaj substance  kane treguar nje rrezikeshmeri  prej 20% me shume se te tjeret . Sic shpjegon Dr.ssa Vendoia:
Rezultatet e tanishme sugjerojne se nje mungese e vitamines D mund te jete shkaku me i madh se ne rastin e mungeses se rrezeve te diellit ne ngrirjen e arterjeve .
Nje nga keshillat  pra edhe ne produktet ushqimore eshte se duhet te reduktojme sa me shume te jete e mundur ilacet e suplementet  ,nder keto mund te jete e preferueshme futja e dietave dhe ushqimeve me permbajtje vitamine D  si pjeshka,drithrat dhe vezet ,dhe nga ana tjeter ushtrimi i nje aktiviteti fizik te lehte  ne driten e rrezeve  te diellit  . Kujdes sidoqofte nuk duhet egzagjeruar me rrezet e teperta qe mund te demtojne lekuren .
loading...