Seksi: hera e pare kushtezon te ardhmen seksuale

Eshte nje event qe le shenje ne jeten tone ,jemi duke folur per  seksin. Hera e pare kushtezon te ardhmen seksuale ,keq o mire si do qe te shkoje , eshte e pa evitueshme ajo mbetet ne mendjen tone dhe kur perseritet na sjell ne krahasim .Berja e seksit per heren e pare me mashkullin o femren e endrrave tona ,edhe pse kohet kane ndryshuar tashme ,eshte akoma shume e rendesishme ajo here e pare qe nuk harrohet kurre.

Nje studim amerikan ka thelluar argumentin e raportit te pare seksual , ne cfardo moshe qe ndodh  ajo . Hera e pare kushtezon te ardhmen seksuale ,vendos ne nje fare menyre te ardhmen e jetes te te dashuruareve , qofte asaj fizike si dhe asaj emotive ,ne gjendje qe te kushtezoje edhe menyren sinjifikative , kenaqesine e mirqenies se  raportit per gjithe vazhdimin e jetes.
Ai qe udhehoqi studimin ishte Matthew Shaffer, i Universitetit te Tennesse, dhe Veronica C. Smith, e Universitetit te  Mississippit. Rezultatet u publikuan nga  Journal of Sex and Marital Therapy (gazeta e seksit  dhe terapise martesore ) . Sic shpjegon  Shaffer:
Humbja e virgjerise eshte pare shpesh si nje etape e rendesishme ne zhvillimin njerezor ,duke sinjifikuarte ardhmen drejt moshes se rritur (adulte) . Per te pare se cfare ndikimi mund te kishte ne raportin e zhvillimit  emotiv e fizik.
Dhe Per te pasur rezultate precize , kerkuesit kane perfshire 331 te rinj meshkuj e femra te cileve pa dyshim i eshte ruajtur anonimati (privatesia).Meshkujve i jane drejtuar pyetje te eksperiences se pare seksuale  ne baze te ndjesive qe kane pasur e provuar ,emocioneve ,ankthit,kenaqesise , e pendimit .
Sipas analizes ato qe kane pasur nje here te pare te kenaqeshme ,me pas kane jetuar nje jete seksuale te qete e pa probleme . Ne praktike , kush kishte provuar kenaqesi dhe ishte ndjere i respektuar nga partneri ,kishte perjetuar eksperiencat e mepaseshme me kenaqesi ,si fizike dhe mentale.Dhe ne te kundert kush i kishte perjetuar ato negativisht heren e pare  kishte ridegjuar te njeten gje ne heret e ardheshme. Ne praktike komenton Shaffer,hera e pare qe behet seks kushtezon jeten dhe raportin seksual ne te ardhmen ,gje qe sjell vendosjen e nje modeli per vitet qe vijne .Ne nje studim te meperparshem qe i kushtohej gjithmone heres se pare  te se berit seks  ishte zbuluar  se mbi kenaqesine seksuale influencon shume dhe vete mosha, dhe kjo mbi te gjitha tek vajzat . Ky kerkim u be nga universiteti  canadez i Universitetit  te  Ottawas ne te cilen u perfshine 475 te rinj mes moshes 18 deri ne 29 vjec  . Mendohet se hera e pare vjen rreth moshes 17 vjecare per te dyja sekset  dhe per ata qe jane me te reflektueshem rreth moshes 20 vjecare
SIPAS EKSPERTEVE FEMRAT QE KISHIN KRYER MARDHENIE NE MOSHE TE HERESHME E PERJETONIN SEKSIN ME ANKTH DUKE SHPREHUR MENDIME NEGATIVE .
Kush e kishte kryer ate ne moshe me te voneshme kishte krijuar nje ndjenje neverie rreth seksit .
 Dhe ne fund te fundit moralisht  duhet thene se ka nje here te pare per te gjitha gjerat ashtu si dhe per kryerjen e aktit te pare seksual.
loading...