Halaman

    Social Items

Shtimi i te mbipesheve zbret ne nivelin e moshes 10 vjece por  shtohet obeziteti ne shkalle europiane vendet me problematike te europes jane Anglia Italia e Qipro . Jo vetem kileve te teperta po shtohet dhe numri i semundjeve te shumta  shume te renda sic jane per shembull ato kardio vasculare .
Cilat jane gabimet me te shpeshta?
Edukimi alimentar (ushqimor)mbetet jetesor :rezultojne akoma shume te frekuentuara zakonet e veset mes femijeve qe mund te favorizojne shtimin e peshes . Vetem 9% te tyre nuk frekuenton mengjesin  31% e tyre nuk e ben ate te rregudht; dhe 67% e tyre ben nje mengjes shume te bollshem e te rende ; ndersa  21% e prinderve deklaron se femijet e tyre nuk konsumojne frutat dhe perimet . Me teper se  43% konsumon ne menyre te rregudht pijet e embla me sheqer e me gaz , edhe pse dihen shume mire rreziqet e lidhura me to .

Femijet jane shume te plogesht : 16% praktikon  sportin vetem nje ore ne jave te pakten ; 42% kane TV in dhome gje qe i ben akoma me te plogesht edhe pse statistikat tregojne se ka nje renie prej  -6%; pra 36% shikon  TV  ose luan me videogame per me teper se dy ore ne dite  dhe (-11%) dhe vetem nje femije ne kater shkon ne shkodhe ne kembe ose perdor bicikleten.
Problemi me i madh e mbi te gjitha eshte fakti se: prinderit jo gjithmone jane te vetedijshem per problemet e lidhura me  peshen e femijeve te tyre . Per nenat e femijeve mbi peshe ose obeze ,rreth  38% e tyre nuk e pranojne faktin qe femijet e tyre jane drejt egzagjerimit te peshes”.
Armiqte kryesore qe shtyjne te vegjlit drejt "ushqimit plere" (ushqimi plere personifikon ushqimet e brumosura ato te gatshme me shume kalori e yndyre ) duhen kategorikisht ndaluar te pakten per ata qe ndjehen mbipeshe .
Kush jane rregullat qe duhen ndjekur ?
  • Te hane vaktet ne kohen e duhur me te tjeret kjo menyre zbret te pakten deri  50%,mundesine e mbipeshes ,kjo eshte nje nga keshillat e studimet e bera ne nivel europian nga universiteti i bremen .
  • Embelsirat kondsiderohen  dhe duhet te merdoren vetem si ushqim festash , perfshi  bibitat me sheqer sukot cokollatat e karramelet . Kjo eshte ajo qe mendojne suedezet.
  • Frutat dhe  perimet duhet te behen nje zakon  i perditshem .
  • Te berit sport (mundesisht ne ajer te paster )  e cdo dite .

Obeziteti infantil gjithe gabimet e keshillat

Shtimi i te mbipesheve zbret ne nivelin e moshes 10 vjece por  shtohet obeziteti ne shkalle europiane vendet me problematike te europes jane Anglia Italia e Qipro . Jo vetem kileve te teperta po shtohet dhe numri i semundjeve te shumta  shume te renda sic jane per shembull ato kardio vasculare .
Cilat jane gabimet me te shpeshta?
Edukimi alimentar (ushqimor)mbetet jetesor :rezultojne akoma shume te frekuentuara zakonet e veset mes femijeve qe mund te favorizojne shtimin e peshes . Vetem 9% te tyre nuk frekuenton mengjesin  31% e tyre nuk e ben ate te rregudht; dhe 67% e tyre ben nje mengjes shume te bollshem e te rende ; ndersa  21% e prinderve deklaron se femijet e tyre nuk konsumojne frutat dhe perimet . Me teper se  43% konsumon ne menyre te rregudht pijet e embla me sheqer e me gaz , edhe pse dihen shume mire rreziqet e lidhura me to .

Femijet jane shume te plogesht : 16% praktikon  sportin vetem nje ore ne jave te pakten ; 42% kane TV in dhome gje qe i ben akoma me te plogesht edhe pse statistikat tregojne se ka nje renie prej  -6%; pra 36% shikon  TV  ose luan me videogame per me teper se dy ore ne dite  dhe (-11%) dhe vetem nje femije ne kater shkon ne shkodhe ne kembe ose perdor bicikleten.
Problemi me i madh e mbi te gjitha eshte fakti se: prinderit jo gjithmone jane te vetedijshem per problemet e lidhura me  peshen e femijeve te tyre . Per nenat e femijeve mbi peshe ose obeze ,rreth  38% e tyre nuk e pranojne faktin qe femijet e tyre jane drejt egzagjerimit te peshes”.
Armiqte kryesore qe shtyjne te vegjlit drejt "ushqimit plere" (ushqimi plere personifikon ushqimet e brumosura ato te gatshme me shume kalori e yndyre ) duhen kategorikisht ndaluar te pakten per ata qe ndjehen mbipeshe .
Kush jane rregullat qe duhen ndjekur ?
  • Te hane vaktet ne kohen e duhur me te tjeret kjo menyre zbret te pakten deri  50%,mundesine e mbipeshes ,kjo eshte nje nga keshillat e studimet e bera ne nivel europian nga universiteti i bremen .
  • Embelsirat kondsiderohen  dhe duhet te merdoren vetem si ushqim festash , perfshi  bibitat me sheqer sukot cokollatat e karramelet . Kjo eshte ajo qe mendojne suedezet.
  • Frutat dhe  perimet duhet te behen nje zakon  i perditshem .
  • Te berit sport (mundesisht ne ajer te paster )  e cdo dite .

Nessun commento

BEJ NJE KOMENT ,KJO DO TE SJELLE PERMIRESIMIN E SHERBIMIT TONE