Te lutesh a ndihmon te sherohesh?


Te lutesh a zgjat jeten?nuk dihet ende .Shume e mundeshme nje gje e tille, por ama e ben ate me te mire. Mbi te gjitha sepse na ben neve me te mire .Pertej opinioneve te ligjeshme individuale ,sot  ekzistojne studime shkencore qe kane nxjerre ne drite se si

praktika religjoze konsiston te rikuperoje e te fuqizoje eikulibrin psikofizik ,dhe gjithashtu ngadalsimin e mases shtrenguese te stresit .Kerkime te ndryshme shkencore ne kete fushe convergjojne mbi hipotezen e efektit terapeutik te lutjes te cilat paraqiten ne praktiken e Mantras, ose ne paraqitjen e disiplines budiste
.Perseritja gjithmone e fjaleve te njejta ,te cilave i jepet nje vlere pozitive jo vetem qe siguron mendjen , por dhe prodhon nje seri efektesh pozitive mbi organizmin , ngadalson ritmin e zemres udheheq trurin drejt nje gjendje qetesie duke e liruar perkohesisht nga preokupimet ,relakson muskulaturen, ul nivelin e adrenalines dhe keshtu qe indikon ne menyre direkte mbi stresin.Parimi eshte pak a shume i njejti si ai qe qendron ne bazen e teknikes antike orientale te meditimit i cili ka per qellim qe te ndihmoje udheheqjen e mendjes drejt nje marrje me te madhe te ndjesive pozitive .Dhe mbi te gjitha recitimi i nje lutjeje jep mbeshtetje dhe per me teper te kesh besim , ka dhe jep efektin e madh te heqjes se ankthit dhe tortures se brendeshme .Besimi mbi te gjitha ,ushqen forcen morale qe lejon te luftohet dhe te superohen pengesat si ajo e semundjeve dhe disfatave ne jete .Keshtu pra lutja paraqitet si nje burim pozitiv  stervitjeje per te fortifikuar shpirtin dhe mendjen , e ngjashme kjo
me stervitjen ne  palester qe perdoret per forcimimin e muskujve. .Definicioni eshte ai te themi qe truri jone funksionon si nje muskul i cili duhet stervitur .Nje kerkues amerikan Andrew Newberg, ne nje studim te bere ka demostruar se si personat te cilet praktikojne prej shume kohesh lutjen ose meditimin paraqesin nje aktivitet cerebral me te dendur e intensiv .Gjithashtu eshte vene re nje permirsim i funksionit te trurit te tyre ne  termat e permiresimit te memorjes kapacitetit te koncentrimit dhe marrjes e tranformimit te emocioneve duke reduktuar ne menyre ne ndjeshme agresivitetin
loading...